Европа

Евронюз: Кой в България се страхува от Кьовеши? Страната е корумпираният слон в стаята на ЕС

Евронюз: Кой в България се страхува от Кьовеши? Страната е корумпираният слон в стаята на ЕС

слонbig_11a84

 

 

 

България е корумпираният слон в стаята на ЕС, тръби една от най-авторитетните европейски медии Euronews.com, цитиран от 19min.bg.

 

„България със сигурност ще бъде обект на загриженост за Лаура Кьовеши, назначена за първи главен прокурор на ЕС, защото страната е известна с корупцията си. Тя е класирана като най-корумпираната страна на ЕС по реномирани индекси като индекса на възприемането на корупцията, барометъра на свободата и индекса за върховенство на закона.

 

 

 

Тя също така е един от най-големите получатели на средства от ЕС. Моите изчисления въз основа на публично достъпни данни показват, че България има едно от най-високото съотношение на БВП в ЕС – 4,91%. За разлика от тях, Унгария има по-ниско съотношение с 4,59%, пише авторът на статията  – правният експерт в ЕС Радосвета Василева.

 

 
„Междувременно в своя доклад за 2019 г. за организираната престъпност в България Центърът за изследване на демокрацията твърди, че 35,5% от българските компании твърдят, че има корупция в обществените поръчки. Друго проучване на общественото мнение от Немско-българската индустриално-търговска камара през април 2019 г. показа, че 54% от анкетираните смятат, че процедурите за възлагане на обществени поръчки в България са непрозрачни.

 

 

Разследване на българския партньор на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията Биволъ, който стана известен като Къщи за тъщи, добавя последните щрихи към мрачната картина на българското върховенство на закона. То разкри, че политиците и техните роднини са строили луксозни частни домове с еврофондове, докато се преструват, че развиват българския туризъм. Тези къщи никога не са функционирали като туристически обекти.

 

Кой се страхува от Кьовеши?

 

 

Като се има предвид разразилата се корупция в страната, не е изненадващо, че правителството на България, формирано от ГЕРБ на Бойко Борисов, член на Европейската народна партия (ЕНП), се страхува от Лаура Кьовеши.

 

 

През 2017 г. Кьовеши посети България, за да изнесе лекция за борба с политически присадки по покана на президента и председателя на Върховния касационен съд на България Лозан Панов. Въпреки това политици от водещи партии, както и прокуратурата (известна с политическите си симпатии) бойкотираха събитието. Освен това проправителствените медии нарекоха посещението й „провокация“.

 

 

Новината, че Кьовеши може да стане първият главен прокурор на ЕС, изглежда е предизвикала явна паника в българските политически среди. На заседанието на Корепер II през февруари 2019 г. в Европейския съвет българският представител гласува против кандидатурата й. Когато приливът започна да се обръща и Кьовеси получи повече подкрепа от ЕНП, премиерът Борисов нямаше друг избор, освен да промени обществената си позиция.

 

 

 
Правителството обаче имаше още една карта в ръкава: мълчалив саботаж на бъдещите дейности на европейската прокуратура EPPO по отношение на България. Има не само критика, че тримата кандидати за представител на България в нея нямат опит в разследването на измами, но пък има съмнения, че процедурата за подбор е била коригирана така, че по-квалифицираните кандидати не са изпълнили критериите.

 

 
Освен това през октомври 2019 г. управляващото мнозинство прие бързи изменения, за да си гарантира, че специализираният наказателен съд, който има характеристики на извънреден трибунал и е политически зависим, има изключителна компетентност да разглежда делата, разследвани от EPPO“, разказва на света Евронюз.

 

19 минути

 

loading...
0
Европа

More in Европа

big_12b27

ЕС одобри пакета „Мобилност“

декември 20, 2019
bbb

ЕС ни готви подарък: 10 пъти по-скъп живот заради екологичните норми

декември 18, 2019
макронphpk1qqig_800x

Euractiv: Макрон зове за спиране на еврофондовете за бедняците в ЕС

декември 16, 2019
laurra_k

Euronews: Ще пречат на работата на Лаура Кьовеши заради борбата й с корупцията в България

декември 15, 2019
big_31_155d

„Свободна Европа“: Животът в розово за България в ЕС свършва. Ще плащаме повече и ще получаваме по-трудно

декември 13, 2019
epa08067020 A handout photo made available by the BBC shows exit polls of Conservative Party result projected onto Broadcasting House in London, Britain, 12 December 2019. According to exit polls, Conservative party won the elections with 368 seats ahead of Labour party with 191 seats in the House of Commons.  EPA/JEFF OVERS / BBC / HANDOUT MANDATORY CREDIT NOTE TO EDITORS: Not for use more than 21 days after issue. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Развод с ЕС: Борис Джонсън със смазваща победа, исторически разгром за лейбъристите

декември 13, 2019