Европа

Евронюз: Кой в България се страхува от Кьовеши? Страната е корумпираният слон в стаята на ЕС

Евронюз: Кой в България се страхува от Кьовеши? Страната е корумпираният слон в стаята на ЕС

слонbig_11a84

 

 

 

България е корумпираният слон в стаята на ЕС, тръби една от най-авторитетните европейски медии Euronews.com, цитиран от 19min.bg.

 

„България със сигурност ще бъде обект на загриженост за Лаура Кьовеши, назначена за първи главен прокурор на ЕС, защото страната е известна с корупцията си. Тя е класирана като най-корумпираната страна на ЕС по реномирани индекси като индекса на възприемането на корупцията, барометъра на свободата и индекса за върховенство на закона.

 

 

 

Тя също така е един от най-големите получатели на средства от ЕС. Моите изчисления въз основа на публично достъпни данни показват, че България има едно от най-високото съотношение на БВП в ЕС – 4,91%. За разлика от тях, Унгария има по-ниско съотношение с 4,59%, пише авторът на статията  – правният експерт в ЕС Радосвета Василева.

 

 
„Междувременно в своя доклад за 2019 г. за организираната престъпност в България Центърът за изследване на демокрацията твърди, че 35,5% от българските компании твърдят, че има корупция в обществените поръчки. Друго проучване на общественото мнение от Немско-българската индустриално-търговска камара през април 2019 г. показа, че 54% от анкетираните смятат, че процедурите за възлагане на обществени поръчки в България са непрозрачни.

 

 

Разследване на българския партньор на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията Биволъ, който стана известен като Къщи за тъщи, добавя последните щрихи към мрачната картина на българското върховенство на закона. То разкри, че политиците и техните роднини са строили луксозни частни домове с еврофондове, докато се преструват, че развиват българския туризъм. Тези къщи никога не са функционирали като туристически обекти.

 

Кой се страхува от Кьовеши?

 

 

Като се има предвид разразилата се корупция в страната, не е изненадващо, че правителството на България, формирано от ГЕРБ на Бойко Борисов, член на Европейската народна партия (ЕНП), се страхува от Лаура Кьовеши.

 

 

През 2017 г. Кьовеши посети България, за да изнесе лекция за борба с политически присадки по покана на президента и председателя на Върховния касационен съд на България Лозан Панов. Въпреки това политици от водещи партии, както и прокуратурата (известна с политическите си симпатии) бойкотираха събитието. Освен това проправителствените медии нарекоха посещението й „провокация“.

 

 

Новината, че Кьовеши може да стане първият главен прокурор на ЕС, изглежда е предизвикала явна паника в българските политически среди. На заседанието на Корепер II през февруари 2019 г. в Европейския съвет българският представител гласува против кандидатурата й. Когато приливът започна да се обръща и Кьовеси получи повече подкрепа от ЕНП, премиерът Борисов нямаше друг избор, освен да промени обществената си позиция.

 

 

 
Правителството обаче имаше още една карта в ръкава: мълчалив саботаж на бъдещите дейности на европейската прокуратура EPPO по отношение на България. Има не само критика, че тримата кандидати за представител на България в нея нямат опит в разследването на измами, но пък има съмнения, че процедурата за подбор е била коригирана така, че по-квалифицираните кандидати не са изпълнили критериите.

 

 
Освен това през октомври 2019 г. управляващото мнозинство прие бързи изменения, за да си гарантира, че специализираният наказателен съд, който има характеристики на извънреден трибунал и е политически зависим, има изключителна компетентност да разглежда делата, разследвани от EPPO“, разказва на света Евронюз.

 

19 минути

 

loading...
Европа

More in Европа

parva-strana-evropa-premahna-701

Това е първата държава в Европа, която сваля карантината

април 24, 2020
6e4214ef3d18b14725f3d361b8210848

ЕС въвежда данък „интернет“ като финансова мярка за справяне с коронавируса

април 23, 2020
1587536965_2

Европейска солидарност: Ще плащаме заем на Еврозоната без да сме в нея

април 22, 2020
big_476fa6ed-c46a-41a5-9801-85a889f88483

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати. Училища, фитнеси, кафета и барове са отворени

април 21, 2020
big_145c

Близо половината от италианците искат страната да напусне ЕС и еврозоната

април 19, 2020
616115

Бергамо не е на себе си: Ковчезите с жертвите на К-19 най-сетне изчезнаха от Църквата на гробищата! СНИМКИ

април 18, 2020