Политика

Политолози за войната президент – премиер: Радев и Борисов – говорители на две различни Българии

Политолози за войната президент – премиер: Радев и Борисов – говорители на две различни Българии

f95da0d83f81200729f986bdc9ffdd94

 

 

Словесното сражение между президента Радев и премиера Борисов от последните дни не е първото между двамата, но представлява кулминацията в публичната неприязън между тях досега.

Lupa.bg се опита за разбере какво катализира тази поредна схватка между първите мъже в държавата.

 

 

„Бойко Борисов изключително много се подразни на думите на Радев за „заника на властта му” – а това е болезнено за премиера и ГЕРБ въобще, защото е предчувствие за онова, което предстои”, анализира пред Lupa.bg социологът Кольо Колев.

 

 

Неговата теза е, че президент и премиер се явяват говорители на две различни Българии и точно в това е коренът на проблема между тях.

 

 

„Двамата живеят в съвършено различни светове. Светът на г-н Борисов е светът на проспериращите, на тези чийто стандарт на живот постоянно се повишава…И той е забравил, че съществува един друг огромен свят на българите – които ненавиждат всички тия дитирабми за успехите и които се гърчат във все по-голяма мизерия”, коментира социологът. Именно на вторите се явявал говорител държавният глава Румен Радев.

 

 

Политическият психолог Антоанета Христова обаче е на мнение, че точно в това е огромната грешна на Радев. Според нея подходът на президентът е сбъркан, защото неговата функция е да балансира и да представлява всички интереси в страната – и на тези, които са гласували за другите партии, и на тези, които са дали вота си за ГЕРБ.

 

 

„Опозиционните тези трябва да бъдат в ръцете на опозицията. Но тъй като в България опозицията няма достатъчно авторитет, за да изпълни функцията си и не е в добра кондиция – президентът иззема функциите на опозицията!”, обясни ситуацията Христова.

 

 

Това според политическия психолог водело до тотален дисбаланс в страната и девалвация на институциите.

 

 

Институционалното боричкане между Радев и Борисов е огромен проблем и в очите на политолога Георги Киряков. Той обаче смята, че премиерът е реагирал бурно на нападките на президента, не толкова защото персонално му е ядосан, а защото не знае как да се справи с критиките отвън и натиска за промени в Конституцията заради функциите на главния прокурор.

 

 

 

„Борисов е много изнервен не толкова защото президентът му влиза с бутонките в краката, а защото от другата страна – от външнополитически фактори – има сериозно подкопаване на властовите му основи. А той все още не е преодолял възможността отвън да му оказват натиск”, коментира Киряков.

 

 

От друга страна и Румен Радев направил грешка – индиректната му похвала за Тройната коалиция по повод кредитния рейтинг на страната го направила уязвим и дала възможност на ГЕРБ да се защити.

 

 

 

Как ще завърши тази битка на егото между двамата – експертите все още не се наемат да прогнозират. Антоанета Христова и Георги Киряков не виждат достатъчно заряд за предсрочни избори. Кольо Колев обаче е убеден, че те ще се случат, защото властта непрекъснато генерира криза след криза.

 

Лупа БГ

loading...
0
Политика

More in Политика

дарикbig_1300

Борисов: Моята работа е работа, а на другите им е празни приказки

декември 22, 2019
трифонf3a2c5d7d3e959808715d6a4d2d92769

Слави Трифонов бясно: Значи пожарникар може, а шоумен не може?!

декември 22, 2019
слабака20151018.fdcxcysgek

Слабаков: Само 6000 евро е заплатата на евродепутатите, не е това, което се тиражира

декември 22, 2019
Image_775476_500_0-1200x628-resize-quadrant(C)

Скандалът с охраната на Доган и Пеевски се оказа още по-голям

декември 21, 2019
fd267a2f417f60e75de47a4a33685c3c

Борисов: Некадърно управление доведе до кризата в Перник

декември 21, 2019
big_12d30

Корнелия Нинова: България се превърна в сметището на света

декември 21, 2019