Политика

Политолози за войната президент – премиер: Радев и Борисов – говорители на две различни Българии

Политолози за войната президент – премиер: Радев и Борисов – говорители на две различни Българии

f95da0d83f81200729f986bdc9ffdd94

 

 

Словесното сражение между президента Радев и премиера Борисов от последните дни не е първото между двамата, но представлява кулминацията в публичната неприязън между тях досега.

Lupa.bg се опита за разбере какво катализира тази поредна схватка между първите мъже в държавата.

 

 

„Бойко Борисов изключително много се подразни на думите на Радев за „заника на властта му” – а това е болезнено за премиера и ГЕРБ въобще, защото е предчувствие за онова, което предстои”, анализира пред Lupa.bg социологът Кольо Колев.

 

 

Неговата теза е, че президент и премиер се явяват говорители на две различни Българии и точно в това е коренът на проблема между тях.

 

 

„Двамата живеят в съвършено различни светове. Светът на г-н Борисов е светът на проспериращите, на тези чийто стандарт на живот постоянно се повишава…И той е забравил, че съществува един друг огромен свят на българите – които ненавиждат всички тия дитирабми за успехите и които се гърчат във все по-голяма мизерия”, коментира социологът. Именно на вторите се явявал говорител държавният глава Румен Радев.

 

 

Политическият психолог Антоанета Христова обаче е на мнение, че точно в това е огромната грешна на Радев. Според нея подходът на президентът е сбъркан, защото неговата функция е да балансира и да представлява всички интереси в страната – и на тези, които са гласували за другите партии, и на тези, които са дали вота си за ГЕРБ.

 

 

„Опозиционните тези трябва да бъдат в ръцете на опозицията. Но тъй като в България опозицията няма достатъчно авторитет, за да изпълни функцията си и не е в добра кондиция – президентът иззема функциите на опозицията!”, обясни ситуацията Христова.

 

 

Това според политическия психолог водело до тотален дисбаланс в страната и девалвация на институциите.

 

 

Институционалното боричкане между Радев и Борисов е огромен проблем и в очите на политолога Георги Киряков. Той обаче смята, че премиерът е реагирал бурно на нападките на президента, не толкова защото персонално му е ядосан, а защото не знае как да се справи с критиките отвън и натиска за промени в Конституцията заради функциите на главния прокурор.

 

 

 

„Борисов е много изнервен не толкова защото президентът му влиза с бутонките в краката, а защото от другата страна – от външнополитически фактори – има сериозно подкопаване на властовите му основи. А той все още не е преодолял възможността отвън да му оказват натиск”, коментира Киряков.

 

 

От друга страна и Румен Радев направил грешка – индиректната му похвала за Тройната коалиция по повод кредитния рейтинг на страната го направила уязвим и дала възможност на ГЕРБ да се защити.

 

 

 

Как ще завърши тази битка на егото между двамата – експертите все още не се наемат да прогнозират. Антоанета Христова и Георги Киряков не виждат достатъчно заряд за предсрочни избори. Кольо Колев обаче е убеден, че те ще се случат, защото властта непрекъснато генерира криза след криза.

 

Лупа БГ

loading...
Политика

More in Политика

phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020
big_34

Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото, това е асиметрична криза

април 23, 2020