Политика

Русия: България загуби своя статут на газов хъб и няма да получи преференции от транзита на руски газ

Русия: България загуби своя статут на газов хъб и няма да получи преференции от транзита на руски газ

de890dcb4a1b4878c2919ed21721a764

 

 

България загуби своя статут на газов хъб и няма да получи други преференции от транзита на руски газ. Това заяви заместник – председателя на комитета по енергетика към Държавната дума Игор Анански, цитиран от ФАН.

 

 

 

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че българското правителство умишлено забавя строежа на „Турски поток“ на своя територия. Това стана по време на неговите преговори със сръбския президент Александър Вучич.

 

 

 

Това става на фона решението на руското външно министерство да отпрати представител на българското посолство, като отговор за изгонен руски дипломат. Българският премиер Бойко Борисов вече заяви, че строителството на българска територия върви по план и че ще бъде изпълнено в срок.

 

 

 

 

„Ние помним как България се отказа от „Южен поток“ и пропусна да стане най-големият газов хъб в региона. Те пропуснаха това, заради отношенията си със САЩ и ЕС. От една страна те искат да получат тези средства, а от друга се съобразяват с други страни. Задачата на българското ръководство е да осигурява по-добър живот за своите граждани, като това може да стане и чрез транзит на газ в региона, а така те губят своя статут, а може да загубят и други преференции“, заяви Анански.

 

 

 

Вече беше обявено, че изпълнението на „Турски поток“ е на финалната си права. Очаква се да заработи официално на 9-ти януари.

РИА „Новости“ коментира:

Струваше си държавният глава на Руската федерация Владимир Путин да каже, че София умишлено забавя изграждането на „Турски поток“ на своята територия, защото само няколко часа по-късно българският премиер (Бойко Борисов) увери, че причините са свързани изключително със „задължителните процедури“ на Европейския съюз. Бойко Борисов също изрази надежда за успешно стартиране на проекта.

 

Коментарът на премиера не само не противоречи, но по-скоро засилва мнението на руския президент, че продължаващите забавяния очевидно са свързани с „натиск отвън“. България е принудена непрекъснато да потвърждава, че е – отново съгласно думите на самия Борисов – „лоялен и силен член на НАТО и ЕС“. И това, разбира се, не се вписва добре с изпълнението на стратегически проект в областта на енергетиката, обвързан с Москва.

 

Проблемът е, че дразненето на Русия с бюрокрацията на София не е вариант. Путин категорично заяви, че ако българските власти не искат да ускорят работата по „Турски поток“, то тогава Москва ще намери други пътища към Южна Европа.

 

Българите знаят повече от всеки друг, че подобни думи от Кремъл не представляват празна заплаха. Тъжната съдба на „Южен поток“, който, ако беше реализиран, щеше да превърне България в най-важната транзитна държава, служи за постоянно напомняне и потвърждение.

 

Ако през 2014 г., когато руската обреченост и предстоящият крах бяха очевидни за цяла Европа, то пет години по-късно надеждите, че Кремъл ще търпи до безкрайност бюрократичното оплитане на България, изглежда илюзорно.

 

София не се съмнява, че Москва ще изпълни обещанието си.

Факти БГ, Гласове

loading...
0
Политика

More in Политика

келешът1580827905_3

Келешът: Очаквам официално извинение или ще се видим с Борисов в съда!

февруари 4, 2020
келешbig_1366

Борисов за главния секретар на президента: Келеш такъв, един Митко, ще привиква прокурорите

февруари 4, 2020
мисиркиbig_199c

Борисов нарече „мисирки“ журналистите и прокле Радев: Който друг копае гроб, сам пада в него

февруари 4, 2020
роската59852_660_370

Активираха на пожар Плевнелиев: Президентът се провали с гръм и трясък, оплю държавата

февруари 4, 2020
снемам1580809377

ОФИЦИАЛНО СНЕМАМ ДОВЕРИЕ ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО, СЧИТАНО ОТ ДНЕС!

февруари 4, 2020
херо0801_sk4hl

Херо Мустафа с ексклузивна новина: Първи българин със забрана да влиза в САЩ заради корупция

февруари 4, 2020