СВЯТ

Русия и Украйна се споразумяха за газа

Русия и Украйна се споразумяха за газа

 

1c08b0f78a6ace6bb278565a8b919f8b

 

 

Москва и Киев се споразумяха за продължаване на транзита на руски газ през Украйна. Това стана по време на приключилите късно снощи преговори в туристическия комплекс „Сябр“ край беларуската столица Минск.

Очаква се новият петгодишен договор да бъде подписан до 31 декември, съобщи за РИА Новости вицепремиерът Дмитрий Козак, който участва в руската делегация. Тогава изтича срокът на настоящото транзитно споразумение.

Козак отказа да посочи какви обеми газ са били договорени, като каза само, че са „достатъчни за удовлетворяването на потребностите на европейските потребители“. „Няма да има повече съдебни искове, съдебни спорове и взаимни претенции“, добави той. Най-вероятно обаче „Газпром“ ще изплати на „Нафтогаз“ близо три милиарда долара, присъдени на украинската компания преди две години от международния арбитраж в Стокхолм.

Възможно е руският монополист да се издължи под формата на газови доставки. В четвъртък в Берлин министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Алексей Оржел и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович постигнаха принципно споразумение за параметрите на новия транзитен договор.

ЕС: „Победители днес са всички.“ С тези думи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович приветства подписването на протокола за разбирателство между Украйна и Русия.

„Пращаме ясно послание до потребителите и индустрията и демонстрираме, че Европейският съюз гарантира топли домове, стабилни пазари и конкурентни цени. Вече имаме политическа рамка с ключови условия за дългосрочен транзитен контракт между двете страни. С това Русия остава надежден доставчик на европейските пазари, а Украйна запазва ролята си като стратегическа транзитна държава. В същото време, Европа доказва своята солидарност с Украйна и подкрепата си за създаването на процъфтяващ енергиен пазар“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

24f36bbbff136f1f726a0fb9d9dc5cfb

Руски сателит сложи НАТО в шах

февруари 8, 2020
Pemberton-police

Холивуд потъна в скръб: Кола прегази голям комик – любима световна знаменитост! СНИМКИ

февруари 8, 2020
estestvena-smart-ili-ubiistvo-pochina-lekariat-koito-prav-saobshti-za-smartonosniia-koronavirus

Разкриха от кой точно бозайник е тръгнал коронавирусът, заразил хиляди в Китай! СНИМКА

февруари 8, 2020
koronavirus_dania

Цял Китай скочи срещу карикатура за коронавируса в датски вестник

февруари 8, 2020
кьовеши-пламен-герогиев-бойко-

Кьовеши се оплака в ЕП, че някои европейски държави спъват и саботират работата й

февруари 6, 2020
ТРЪМПphprxigmz_800x

Провал на опита за импийчмънт на Тръмп

февруари 6, 2020