Русия

Русия ще довърши сама „Северен поток 2“ след отказа на швейцарска фирма, готви ответни мерки срещу санкциите на САЩ

Русия ще довърши сама „Северен поток 2“ след отказа на швейцарска фирма, готви ответни мерки срещу санкциите на САЩ

 

1577087708_1

 

 

След стопирането на работата на швейцарската компания, която довършва работата по Северен поток 2, заради наложените с новия американски военен бюджет проектосанкции за фирмите, участващи в проекта, Русия има възможност да го довърши, предаде нейният Първи канал.

 

Страната разполага с кораб за полагане на тръбите. Те вече отдавна щяха да бъдат сложени, но Дания забави даването за разрешение за преминаването им в нейните териториални води на Балтийско море.

 

 

Германия остро реагира на намеренията на САЩ да наказва нейни компании, които участват в Северен поток 2.

 

 

Същата позиция изрази и Евросъюзът.

 

 

България, чийто държавен Булгартрансгаз е ангажиран в другия санкциониран руски газопровод – Турски поток, който ще стартира на 8 януари, не е изразила мнение.

 

 

Премиерът на Русия възложи на правителството в Москва да разработи ответни мерки, свързани с въведените от САЩ санкции срещу газопровода „Северен поток-2“, пише руското издание “Коммерсантъ“, цитирано от Агенция „Фокус“.

 

 
На 21 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект, с който одобри бюджета за отбрана на страната за фискалната 2020 г., в който са предвидени и ограничения за газопровода. След тяхното въвеждане компанията, на която беше възложено да положи тръбите на проекта преустанови работата си.

 

 

Според Медведев, ограниченията, наложени от Вашингтон, имат „абсолютно антиконкурентен характер“ и не съответстват на принципите на международното право и международната търговия. Руският премиер също е убеден, че санкциите засягат интересите на много европейски държави.

 

 

„Бих помолил колегите от правителството, в рамките на предишния президентски указ за ответ на ограничителните мерки на редица държави, включително САЩ, да разгледат възможностите за всякакви други санкции срещу Вашингтон и да ми докладват предложенията, които ще бъдат анализирани по отношение на тяхната ефективност“, заяви Дмитрий Медведев на среща с кабинета си.

loading...
0
Русия

More in Русия

zaharova

Захарова за полския дипломат №1: Така мислят всички Наполеоновци… в лудницата

февруари 3, 2020
1378a692633d10c2928ef997c3d0c65b

Русия: България устрои голямо шоу с прогонените дипломати

януари 30, 2020
Winston Churchill, Franklin Delano Roosevelt and Joseph Stalin at the Yalta Conference, February 1945.   (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Русия публикува договореностите между Чърчил и Сталин за подялбата на Балканите

януари 28, 2020
big_russia-flag-std_1

Москва с официална остра реакция: Изгонването на нашите дипломати е провокация, която ще има последици

януари 25, 2020
big_1ddc

Русия за новия шпионски скандал: София изглежда глупаво

януари 24, 2020
1579630947

Путин назначи новия кабинет, постави най-важните задачи – икономически ръст и повишаване на доходите

януари 21, 2020