Здраве

Скандално! Внесени са 100 тона пилешко със салмонела от Полша, БАБХ мълчи по случая

Скандално! Внесени са 100 тона пилешко със салмонела от Полша, БАБХ мълчи по случая

12ee2867915acd2fad8f426605859ba1-795x530

 

 

 

Вносът на заразено със салмонела полско пилешко месо е продължил, а 17 тона от него е пласирано за месец в търговската мрежа. Скандалното е, че порочната практика и алъш-веришът с опасното месо не са били преустановени, поне до вчера. За това алармира възмутен търговец, на който преди дни било изтеглено охладено пилешко месо не от кой да е, а от самия вносител „Аладин Фуудс“, пише „Марица“.

 

 

 

Търговецът, който зареждал от складовата база на фирмата в Съединение обясни, че на фирмата било наредено месото да се изземе доброволно от търговската мрежа. Проблемът е, че част от него вече е реализирано към дюнерджийниците в страната и не се знае дали не е попаднало също в ресторанти, здравни и детски заведения. Друга по-малка фирма, която внася от същия полски доставчик, е пловдивската „Моя груп“ ЕООД, с база за заготовки и разфасофки на пилешко месо в Бенковски, както и „Сеффора“ ООД в Луковит.

 

 

 

Проучване на „Марица“ установи, че от началото на август до края на ноември у нас са внесени от Полша пет партиди с пилешко месо, всяка по 20 тона. Нотификации за това, че месото е със салмонела, са издавани пет пъти от  Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/. Сигналът е подаден от Латвия, а засегнати са страните вносителки България, Унгария, Латвия, Литва и Холандия. Но на практика, от издаване на всяка нотификация до задействането на БАБХ, всеки път минават 15-20 дни, а през това време месото се пласира. Така упражнението – да се внесе от заразеното месо, да вървят продажби до момента на изтегляне, се повтаря пет пъти.

 

 

 

 

Ние нямаме вина за това, а полската фирма, която е най-големият производител на пилешко месо в Европа. Това обясни собственикът на „Аладин Фуудс“ Аладин Харфан.  Той уточни, че вече е сменил доставчика. Твърди, че месото, което продавал не било със салмонела, но заради европейската нотификация от Агенцията по храните изтегляли всички количества. Тепърва щяло да се решава дали стоката да се върне в Полша,  да се насочи за производство на кучешка храна или към екарисаж.

 

 

 

 

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив, д-р Камен Янков, потвърди, че проблемът с вноса на полското пилешко месо с доказана салмонелоза е от август и че в момента действително върви изтегляне на непродадени количества. Последният доклад след извършена проверка по случая изпратих в петък до централно управление на БАБХ.  Не мога да кажа сега дали ще има санкция и в какъв размер на вносителя, допълни д-р Янков.

 

 

 

Незнайно защо информация за тези нотификации от RASFF за полското пилешко със салмонела и действията на БАБХ, липсва в сайта на контролния орган. Последната публикувана информация – на 6.и ноември за нотификация, е за наличие на парчета пластмаса в био бебешки пюрета с пилешко месо, предлагани във веригата DM.

 

Марица

loading...
Здраве

More in Здраве

0000447099-article2

Потвърдено: Никотинът със защитен ефект, COVID-19 по-рядко заразява пушачите, обявиха френски учени и обясниха защо

април 23, 2020
otkrit-e-nov-simptom-koronavirus-064

Открит е нов симптом на коронавирус, проявява се в ранен стадий и основно при деца! СНИМКИ

април 22, 2020
big_30_3ce7

Мангъров: Пик на заразата няма да се случи. Няма да има камиони с трупове и чували

април 22, 2020
kosveni-nachini-da-se-zarazite-covid-19-948

Велико! БГ учени подготвят революционна ваксина срещу корнавируса без риск за хората

април 18, 2020
koronavirus_bgnes

Германски учени: Има имунитет след коронавируса и той трае поне 3 години!

април 18, 2020
big_2112127480

Какво се случва с организма ви при насаждане на системен страх и психоза

април 16, 2020