ОБЩЕСТВО

Такова чудо във Варненско не се е случвало от десетки години… СНИМКИ/ВИДЕО

Такова чудо във Варненско не се е случвало от десетки години… СНИМКИ/ВИДЕО

54b2df5dd0eac

 

 

Старият мост над река Луда Камчия започна да се показва през август и продължава да разкрива все повече от себе си след десетилетия под водата, като през ноември са се показали и арките му.

 

Причината за това е драстично спадналия обем на язовир “Цонево”, пише “Нова Варна”.

 

 

Живеещи в района споделиха, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много, а за последно са го виждали като деца. Предполагат, че намалелият наполовина обем на язовира се дължи на електроцентралата, която изпомпва водата към реката.

 

 

 

 

 

В мрежата се появиха множество коментари, снимки и предположения какво се случва с язовира и защо. Според някои от мненията той е изпуснат заради ремонт жп моста.

 

 

 

Според специалисти от Басейнова дирекция “Черноморски район”, по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало.

 

 

 

 

След отправено запитване на 18 ноември какъв е обемът и дали е изпуснат от Дирекцията отговориха следното:
Съгласно извършените контролни проверки по режимните графици за язовира, завиреният обем на 31 октомври е 154 694 000 м³.

 

Максималният обем на язовира е 329 млн. м³. В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 140 от ЗВ за източване на язовира с цел извършване на ремонт.

 

 

 

 

 

По данни на Община Дългопол от 2018 г. язовир “Цонево” е седмият по големина в страната с дължина 28 километра. Той е построен през 1974 година. Тогава е потопен и мостът, свързващ двата бряга на река Луда Камчия. Старото му име на язовира  е “Георги Трайков”. В южната му част се намира скалният феномен Чудните скали.

 

 

 

Язовир “Цонево” се експлоатира от “Напоителни системи” ЕАД. Водите му се използват за напояване, промишлено водоснабдяване и производство на електрическа енергия, но не и за питейно-битови цели.

 

 

 

 

 

 

 

Снимки/Видео: Нова Варна

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_31_8942

Крум Савов: Утре ще ми гостува човек, който твърди, че Кристиан Николов и Милен Цветков са били през две каравани на морето

април 23, 2020
big_1a9d

Мутафчийски: Изследвахме оздравели пациенти от COVID-19, резултатите са много обезпокоителни

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
kiril-ananiev-izdade-zapoved-zatvariane-845

Нова заповед спира движението на границата с Турция!

април 23, 2020
big_190a

Любо Кольовски: Аз убих Милен Цветков

април 23, 2020