Политика

Борисов предложи лекарите да се откажат от част от заплатите си в полза на медицинските сестри

Борисов предложи лекарите да се откажат от част от заплатите си в полза на медицинските сестри

 

660_01ad1c60be7868a34c8081404f9e5e39

 

 

 

При напрегнат разговор за пари, фалшиви болнични, опциите за увеличаване на заплатите и какъв контрол ще се прилага върху болниците министър-председателят Бойко Борисов обсъди с представители на протестиращите медицински сестри исканията им. Срещата се проведе в кабинета на премиера в Министерския съвет тази вечер, въпреки че по-рано през деня беше обявено от правителствената пресслужба, че двете страни ще обсъдят проблемите утре.

 

 

За извънредната среща се разбра час преди нея. В съобщение до медиите правителствената пресслужба съобщи, че „промяната на срещата се налага заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои“. Малко след обявения официален час на срещата – 18:30 ч., личният пиар на Борисов Севдалина Арнаудова публикува в профила си във „Фейсбук“ снимки на премиера на фона на разпънатите палатки пред Министерския съвет на протестиращите медицински сестри. Публикацията на Арнаудова беше подплатена със следния текст: „18:50ч. МС представители на протестиращите медицински сестри все още няма“.

 

 
Минути по-късно обаче Борисов се включи на живо във „Фейсбук“ докато посреща протестиращите медицински работници. Заедно с премиера в срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев и социалният министър Деница Сачева. Малко по-късно се присъедини и вътрешният министър Младен Маринов, на който Борисов постави конкретна задача.

 

 

 

„Не ми е приятно и безразлично да гледам жени да стоят на студа и затова поисках спешна среща с вас“, започна разговорът Борисов, като визира палатковият лагер на медицинските сестри. Те заплашиха, че няма да си тръгнат от пространството пред Министерския съвет, докато не се видят лично с премиера.

 

 

В опит да намери решение как да вдигне заплатите на медицинските сестри и да намали кадровите проблеми, Борисов направи няколко предложения, част от които предизвикаха усмивки сред протестиращите.

 

 

 
„Болниците трябва да има колективен трудов договор. Ако го няма това нещо, то тогава болницата не може да съществува. Така, ако лекарят взима 12 хил. лева, например, ще си намали неговата заплата и така ще даде на сестрите“, предложи Борисов. Това веднага беше контрирано от медицинските сестри, според които няма как някой лекар да се откаже от заплатата си в тяхна полза.

 

 

Според премиера в България има много болници, като не всички са нужни. Именно заради това предложи въвеждането на колективен трудов договор, за да може да се проследи коя болница какви харчове има и има ли смисъл тя изобщо да съществува. По думите му ненужните болници могат да се преобразуват в центрове с доктор, медицинска сестра и 2-3 линейки. Той даде за пример родния си град Банкя, където е приложено подобно нещо.

 

 

 

От своя страна медицинските сестри признаха, че им се налага да пишат фалшиви пътеки и болнични. Освен това трябвало да работят на няколко места, за да изкарат нормални заплати. След реплика на една от тях, че им е писнало да са крадци, Борисов обеща, че държавата има достатъчно инструменти, за да провери кои болници източват Здравната каса. Именно и това беше поставената задача на Маринов – да направи сериозна проверка на всички частни болници.

 

 

Дневник

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024