Политика

България подкрепя изхвърлянето на Русия от спорта

България подкрепя изхвърлянето на Русия от спорта

кралевb-30678-i-P9DKEPJd1eSSCDedv8z3

 

 

 

България подкрепя препоръката на Световната антидопингова агенция (WADA) за изхвърлянето на Русия от спорта за 4 години. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който отново беше избран за член на УС на WADA.

 

“Предстои през следващите месеци да вземем много важни решения. Иска ми се по време на заседанията да направим така, че да не се допуска политическите интереси да влияят на взимането на решения. Важното в случая, за което и България настоява, е правата на чистите спортисти да не бъдат накърнени. Тоест, ако държавата понесе санкцията, руските атлети, които са доказано чисти, да могат да участват на всички състезания, включително на Олимпийски игри под неутрален флаг (б.р. руските лекоатлети са в такава ситуация от 2015 година).

 

 

Аз ще настоявам, когато се наказват държави да се мери с еднакъв аршин. Както разследваме Русия, така да разследваме и Норвегия, където всички ски бегачи и биатлонисти са “астматици”. Това е не по-малко скандален случай, заяви Красен Кралев.

 

 

 

Решението за Русия предстои да се вземе на 9 декември. Ако руската агенция бъде обявена в несъответствие с правилата на WADA, то в Русия няма да се провеждат никакви международни спортни събития за период от четири години.

 

 

Това означава отнемане на домакинствата на световните първенства по волейбол, хокей, както и финалът на Шампионската лига през 2021 година.

 

uniconbg.com

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024