ОБЩЕСТВО

В Перник зреят бунтове за водата! МВР вече привиква хора, за да ги предупреди да не предизвикват безредици

В Перник зреят бунтове за водата! МВР вече привиква хора, за да ги предупреди да не предизвикват безредици

phpmwj5vt_800x_

 

 

Полицията в Перник привиква хора за се опита да осуети бунтове срещу водния режим в града, който продължава вече месец. Това става с позвънявания по телефона и устни разпореждания да се явят в райнното където привиканите са инструктирани да не предизвикват безредици, съобщава Оф нюз.

 

Владислав Иванов разказа пред OFFNews, че са му звъняли по телефона полицаи за да го притискат. Той знае за няколко такива случая. “Казаха ми – задължително днес се явете в полицията”, каза Иванов. Той смята, че не е длъжен да ходи в полицията без да е редовно призован. Аз съм сам родител, днес детето ми завършва годината в училище и нямам време, разказа Иванов. Самият той е научил от полицията, че днес ще има протест и вече има намерение да отиде. Предполага, че е в някакъв списък със заподозрени, тъй като преди време е организирал протести за изграждането на велоалея в Перник. Притискат обикновенните хора, смята Иванов, но не вярва, че хората този път ще си траят, защото в Перник са отчаяни и семействата страдат от липсата на вода. Иванов смята, че полицейският натиск ще даде резултат при много хора.

 

 

 

Говорителят на полицията в Перник Венцислав Алексов отрече да са писани протоколи. Просто са предупреждавани да не нарушават обществения ред и да не предизвикват безредици, каза Алексов. Полицаите са се обаждали на хора, които са имали прояви по предишни протести. Протестът е обявен пред магазин Кауфланд в квартал “Изток”. “Но те искат да блокират магистралата, за което няма разрешение”, каза Алексов.

 

 

 

Подходът с привикването и предварителният натиск върху потенциалните протестиращи бе използван при протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. При протестите миналата година в Перник и Самоков полицията караше участници да подписват „предупредителни протоколи за подбудителство за нарушаване на обществения ред“.

 

 

 

Очаква се в Перник да бъде обявено бедствено положение заради водната криза. „Въпреки че въведохме воден режим – една закъсняла мярка, която можеше да бъде въведена много по-рано, разходът от яз. „Студена“ остава 350 литра, докато притокът е 50 литра. Това е огромен дисбаланс“, каза вчера кметът на Перник Станислав Владимиров.

Абсурдната ситуация с пресъхването на язовир „Студена“ и бездействието на отговорните институции с месеци доведе до тежкото положение. Властта обеща да съдейства, но и до момента се търсят различни алтернативи, за да се докара вода в язовир „Студена“.

 

 

Оф нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
корни

Корнелия Нинова: Претърпях операция на паращитовидната жлеза

март 17, 2024
171060092234034

Положиха патриарх Неофит до екзарх Йосиф в „Света Неделя“. България се прости със своя духовен водач (СНИМКИ)

март 16, 2024