ОБЩЕСТВО

Да си спомним за петимата военни, които България загуби преди 16 години при атентат в Кербала

Да си спомним за петимата военни, които България загуби преди 16 години при атентат в Кербала

petima-balgari-koito-karlovo-zagubi-390

 

 

В Карлово беше почетена паметта на загиналите военнослужещи в борбата срещу световния тероризъм. Днес се навършват 16 години от атентата в Ирак, при който кола бомба нахлу в база „Индия“ и  загинаха 5-ма български военни, а други 27 от контингента бяха тежко ранени.

 

 

 

Пред паметника на жертвите на  световния тероризъм пред 61-ва Стрямска механизирана бригада  беше отслужена заупокойна молитва. С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите военни, загубили живота си в името на родината по време на мисии. В знак на дълбока признателност и преклонение пред героичния им подвиг, бяха поднесени венци и цветя.

 

 

 

В памет на загиналите се проведе и военно-приложно състезание.

 

 

 

 

Преди 16 години при атентата срещу базата „Индия“ в Кербала загинаха четирима български военни от първия български контингент в Ирак. 29-годишният командир на рота, капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов – командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров – командир на отделение, и 25-годишният мерач, редник Свилен Киров, от българския пехотен батальон, загинаха при терористичното нападение срещу базата на българския контингент, уточни той.

 

 

 

Денонощие по-късно в болницата в Багдад, от раните си почива 26-годишният лейтенант Николай Саръев. Повече от 20 човека са ранени в различна степен при нападението с взривена кола-цистерна, пробила загражденията, въпреки реакцията на охраната, която не успяла да предотврати взрива, припомни още Спасов.

 

 

 

На 27 декември 2003 г. по обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продължил да се движи към сградата.

 

 

 

 

Вероятно цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. Взривът и мощната ударна вълна срутват оградната стена, както и почти всички стени от северната страна. След 10 минути е извършен подобен атентат в центъра на Кербала, непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция.

 

 

Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада.

 

Глас БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024