Европа

Евронюз: Кой в България се страхува от Кьовеши? Страната е корумпираният слон в стаята на ЕС

Евронюз: Кой в България се страхува от Кьовеши? Страната е корумпираният слон в стаята на ЕС

слонbig_11a84

 

 

 

България е корумпираният слон в стаята на ЕС, тръби една от най-авторитетните европейски медии Euronews.com, цитиран от 19min.bg.

 

„България със сигурност ще бъде обект на загриженост за Лаура Кьовеши, назначена за първи главен прокурор на ЕС, защото страната е известна с корупцията си. Тя е класирана като най-корумпираната страна на ЕС по реномирани индекси като индекса на възприемането на корупцията, барометъра на свободата и индекса за върховенство на закона.

 

 

 

Тя също така е един от най-големите получатели на средства от ЕС. Моите изчисления въз основа на публично достъпни данни показват, че България има едно от най-високото съотношение на БВП в ЕС – 4,91%. За разлика от тях, Унгария има по-ниско съотношение с 4,59%, пише авторът на статията  – правният експерт в ЕС Радосвета Василева.

 

 
„Междувременно в своя доклад за 2019 г. за организираната престъпност в България Центърът за изследване на демокрацията твърди, че 35,5% от българските компании твърдят, че има корупция в обществените поръчки. Друго проучване на общественото мнение от Немско-българската индустриално-търговска камара през април 2019 г. показа, че 54% от анкетираните смятат, че процедурите за възлагане на обществени поръчки в България са непрозрачни.

 

 

Разследване на българския партньор на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията Биволъ, който стана известен като Къщи за тъщи, добавя последните щрихи към мрачната картина на българското върховенство на закона. То разкри, че политиците и техните роднини са строили луксозни частни домове с еврофондове, докато се преструват, че развиват българския туризъм. Тези къщи никога не са функционирали като туристически обекти.

 

Кой се страхува от Кьовеши?

 

 

Като се има предвид разразилата се корупция в страната, не е изненадващо, че правителството на България, формирано от ГЕРБ на Бойко Борисов, член на Европейската народна партия (ЕНП), се страхува от Лаура Кьовеши.

 

 

През 2017 г. Кьовеши посети България, за да изнесе лекция за борба с политически присадки по покана на президента и председателя на Върховния касационен съд на България Лозан Панов. Въпреки това политици от водещи партии, както и прокуратурата (известна с политическите си симпатии) бойкотираха събитието. Освен това проправителствените медии нарекоха посещението й „провокация“.

 

 

Новината, че Кьовеши може да стане първият главен прокурор на ЕС, изглежда е предизвикала явна паника в българските политически среди. На заседанието на Корепер II през февруари 2019 г. в Европейския съвет българският представител гласува против кандидатурата й. Когато приливът започна да се обръща и Кьовеси получи повече подкрепа от ЕНП, премиерът Борисов нямаше друг избор, освен да промени обществената си позиция.

 

 

 
Правителството обаче имаше още една карта в ръкава: мълчалив саботаж на бъдещите дейности на европейската прокуратура EPPO по отношение на България. Има не само критика, че тримата кандидати за представител на България в нея нямат опит в разследването на измами, но пък има съмнения, че процедурата за подбор е била коригирана така, че по-квалифицираните кандидати не са изпълнили критериите.

 

 
Освен това през октомври 2019 г. управляващото мнозинство прие бързи изменения, за да си гарантира, че специализираният наказателен съд, който има характеристики на извънреден трибунал и е политически зависим, има изключителна компетентност да разглежда делата, разследвани от EPPO“, разказва на света Евронюз.

 

19 минути

 

Европа

More in Европа

IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024
нигерийски

Нигерийски мигрант щави Германия с твърдението, че има 24 деца. Ето колко десетки хиляди евро получава

февруари 29, 2024
фицо660_2d1bfadcd19931a2ade58f497b828650

Роберт Фицо: Западни държави обмислят двустранни споразумения за изпращане на войски в Украйна

февруари 26, 2024
борел

Жозеп Борел: Западното глобално господство приключи

февруари 26, 2024
zx952y526_4395402

След 2 години война: Само 10% от европейците прогнозират победа на Украйна

февруари 21, 2024