ОБЩЕСТВО

За стария автомобил трябва да се плаща 5-6 пъти по-висок данък… (ВИДЕО)

За стария автомобил трябва да се плаща 5-6 пъти по-висок данък… (ВИДЕО)

 

bd6c82c61bfecfea13dbeda36e829109

 

 

 

Изцяло подкрепяме предложението за увеличаване данъците на старите автомобили. Мисля, че е малко закъсняло, първите ни разговори по тази тема са още отпреди 3-4 години. Започнаха с тогавашния председател на общините г-жа Чавдарова и тогава обсъдихме, че трябва да има промяна в Закона за местни данъци и такси и че е необходимо по-старите автомобили да заплащат по-високи данъци, изхождайки от това, че навсякъде се възприема правилото, че замърсителят плаща. Това заяви в студиото на ФАКТИ. БГ председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов.

 

 

 

 

„Освен г-жа Фандъкова, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров също предложи подобна мярка. Аз намирам това за абсолютно резонно. Никой не спомена, че и двамата предлагат намаляване на данъка за по-новите автомобили.

 

 

 

 

Не е нормално да си беден и да имаш кола. Аз не искам да засегна гражданите, които имат стари автомобили, но горивото гумите, консумативите са еднакви за всички. Идеята за увеличаване данъците на тези коли в големите градове цели единствено намаляване на движението с тези автомобили поради факта, че въздуха в тези градове наистина е много замърсен.

 

 

 

Градове като София и Пловдив имат развит градски транспорт, инвестират в градския транспорт. Идеята е да намалим ползването на нашите автомобили и да ползваме този транспорт, защото общината инвестира средства в това. Не е нормално да се злоупотребява с темата бедни и богати“, коментира той.

 

 

 

„Формулата за изчисляване на данъците за автомобили е сгрешена още когато е създадена. По-новият автомобил плаща многократно повече от по-стария автомобил. Управляващите и до момента не искат да променят формулата, притеснявайки се, че това ще повлияе на изборите.

 

 

Беше ми много трудно да обясня на колегите от ZDF през май как е възможно това. По никакъв начин не стимулираме подмяната на автопарка. България е с най-стария автопарк, необходимо е тази формула да се обърне. За съжаление, предложението на Фандъкова и Димитров се базира на тази формула. Тя може да се промени от Министерство на финансите (МФ). За мен е ненормално как 2019 г. експерти от МФ приеха това недоразумение.

 

 

 

Евростандартите освен екокатегория, водят след себе си определен клас на оборудване, свързано с безопасността на движение. Всички по-нови коли са оборудване съгласно директиви за безопасност. Ако един нов автомобил евро 5 или 6, който замърсява по-малко трябва да плати данък 50 лева, то този, който е на 25 г. трябва да плати 250-350 лева. Автомобилите на възраст над 15 г. са над 55-60%“, заяви Христов.

 

 

 

„Средно за между 5 и 8 хиляди лева българинът търси да купи кола. Това означава около 10-годишна кола, зависи от класа, това е евро 4. Много европейски градове започват спирането от движение по стандарт евро 4, защото за тях приоритет е здравето на хората. Допреди 1 г. бих казал твърдо, че никой не се интересуваше, когато купува автомобил от евростандарта му. Ние гледаме да има лети джанти от страна на дискотеката, да има музика и да има климатик, това са нашите критерии. Никой не обръща внимание на евростандарта и оборудването за безопасност“, коментира той.

 

 

 

 

Целия разговор с Христо Христов гледайте във видеото:

Факти БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024