Политика

Кабинетът си прибра парите за ямболската болница след като ГЕРБ загуби изборите

Кабинетът си прибра парите за ямболската болница след като ГЕРБ загуби изборите

ямбол1561375060-yambol_4f9c344dd301bafe1af28d41dc1cec35

След като загубиха изборите в Ямбол, ГЕРБ отложиха пак довършването на митичната нова сграда

 

Дългогодишната сага с недостроената нова сграда на ямболска болница „Св. Пантелеймон“ продължава. Вчера правителството измени решението си от месец май, с което отпусна 8.1 млн. лв. за реализирането на проекта. Така реално си прибра парите обратно. Официално това се прави заради изместване с година на сроковете за градежа, предшествано от провалена обществена поръчка. Много по-интересна обаче е предисторията на решението.

 

 

Строителството на болничния комплекс започва през годините на социализма. Не е завършен, язвата се пренася в годините на демокрацията. И трите правителства на ГЕРБ се заемат да решат кардинално въпроса, като през 2012 г. болницата е предоставена от община Ямбол на държавата, за да я довърши. Начинанието обаче няма успех. Извършва се единствено малък ремонт през 2013 г.

 

 

Успоредно с това цените за мащабните дейности набъбват. Парите са кът и за текущото болнично обслужване, вследствие на което лекари напускат, а здравната грижа се влошава. Всичко това не пречи да валят управленски обещания, най-вече около избори.

 

 

 

Така се стигна до настоящата пролет, в която бяха предприети нови, уж окончателни усилия. „Сегашната (има предвид болничната сграда – бел. авт.) е на павилиони, а пациентите се пренасят на ръце, което е недопустимо“, заяви премиерът Борисов. Бе обявено, че новата болница ще е с капацитет до 250 легла, а лекари и пациенти ще се пренесат в корпуса в многократно афиширан вече срок – „след около година и половина“. В крайна сметка правителството отпусна 27 млн. лв., разпределени на три вноски до 2021 г. Първата – 8.1 млн. лв., бе през настоящата.

 

 

 

Кабинетът взе това решение в средата на май, непосредствено преди европейските избори. Като приключиха те обаче стана ясно, че нито един кандидат не се е явил на обществената поръчка за дострояването. След удължаване на срока се яви едно единствено сдружение от фирми, което оферира с 36.8 млн. лв., тоест доста повече от заложените 27 млн. лв. Така конкурсът бе прекратен, а сега в края на годината – след приключилите и местни избори –  първата вноска бе спряна.

 

 

 

„Приемането на решението е свързано с промяна на сроковете за поетапно увеличаване на капитала на търговското дружество от 2019 – 2021 г. на 2020 – 2022 г.“, се казва в обяснение на правителствената информационна служба.

 

 

В строителния бранш отдавна се говори, че довършването наистина струва доста повече от 27 млн. лв., тоест сегашната „правителствена грижа“ е била просто трик преди двата вида вот. Любопитна подробност е, че ГЕРБ се представи зле на европейските избори в Ямбол, а на местните направо бе разгромена  – кмет стана бизнесменът Валентин Ревански, а партията му „Пряка демокрация“ спечели най-много мандати в общинския съвет.

 

 

източник: СЕГА

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024