Икономика

Китайски милионер съжалява, че е инвестирал в България… ВИДЕО

Китайски милионер съжалява, че е инвестирал в България… ВИДЕО

китайски11de3814d40e480c8254a8008a325ef9

 

 

Бях измамен от брутални престъпници, загубих милиони, а съдебната система не ме защити, твърди Гуо Хайронг.

 

Да инвестираш в европейска България, може да се окаже по-опасно начинание от игра на руска рулетка. Така изглежда през очите на 42-годишния китайски бизнесмен Гуо Хайронг опита му да прави бизнес у нас.

 

 

 

„Реших да инвестирам тук, защото страната е част от ЕС и очаквах, че има върховенство на закона”, връща лентата седем години назад Хайронг. Инвестицията му за милиони обаче се превръща в истински кошмар, който няма край. А надеждата, че законността и справедливостта ще възтържествуват, вече е попарена от родната действителност.

 

 

 

„Станах жертва на сложна измама. Не само, че не получих нищо, но загубих много пари и време в борбата с престъпниците”, признава Хайронг.

 

 

Вижте видео с интервюто на Гуо Хайронг пред TrafficNews.bg

 

 

 

 

 

Сагата започва през февруари 2012 г., когато Гуо Хайронг учредява у нас две дружества „Солар Инвест Трейдинг 2010“ ООД и „Сиус“ ООД, в които той притежава по 90% от собствеността. Останалите 10 на сто са на германския гражданин Хелмут Клаус Панитц, който става управител на фирмите.

 

 

 

 

Двете компании изграждат и стопанисват фотоволтаични централи в Дуванли и Оризари. Инвестицията е за милиони евро и се осигурява изцяло от Гуо Хайронг.

 

 

Впоследствие Панитц се превръща в троянския кон на общия бизнес като чрез записи на заповеди необосновано и умишлено превръща двете дружества в длъжници на притежавани от него дружества, твърди китайският предприемач. В осъществяването на плана му участва като пълномощник българинът с немски паспорт Христо Ангелов.

 

 

 

В крайна сметка с усилията на двамата централата в Дуванли е обявена за публична продан през лятото на 2013 г. и въпреки опитите чрез съда измамата да бъде спряна, през есента на същата година тя става собственост на Панитц. Следва въртележка с прехвърляне на собствеността с участието на Ангелов, Панитц и неговата съпруга.

 

 

 

Оказалата се успешна схема със записи на заповеди е приложена от Панитц и във фирмата „Сиус”, която притежава и стопанисва фотоволтаичната централа в Оризари. Дружеството изведнъж се оказва задлъжняло с 4 млн. лева на свързана с германеца фирма, който с решение на Общо събрание на „Сиус” от 14 юни 2013 г. е освободен като управител. Преди това Панитц без съгласието на мажоритарния собственик преотстъпва имота на Христо Ангелов – едноличен собственик на „Финикал“ ЕООД, но в същото време и пълномощник на Панитц и в двете проектни компании, създадени след съдружието на му с Хайронг през 2012 г.

 

 

 

 

По този начин, свързаната с германеца фирма „Финикал“, се настанява в имота без да плаща наем и продава електроенергия, което продължава да прави и след изтичането на тригодишния договор. Месечните приходи от закупувания от ЕВН ток са между 100 и 300 хиляди лева в зависимост от количеството слънчева енергия.

 

 

 

 

Въпреки многократните покани от страна на „Сиус“ самонастанилата се фирма да напусне имота, тя продължава да печели на гърба на реалния собственик на централата.„Най-много се разочаровах от съдебната власт в България. А това изобщо не е труден случай. Двете електроцентрали са инвестиция на китайската ми компания. В договора беше ясно посочено, че всички пари, платени на друга страна, са наша инвестиция. Въпреки това нямаше справедлив резултат. Нашата електроцентрала в Дуванли беше открадната. В момента Европейският съд по правата на човека в Страсбург разглежда случая”, обяснява китайският предприемач.

 

 

 

 

В края на 2017 г. – една година след изтичането на договора, на свой ред Гуо Хайронг като мажоритарен собственик на „Сиус“ и притежаваната от нея фотоволтаична централа, подписва нов договор за наем. Очакванията на новия наемател „Българско индустриално общество – Био Амрита“ ЕАД са, че старият ползвател на имота ще го напусне. Това обаче не се случва дори след като съдът образува дело и разпорежда дружеството да бъде въведено в имота. Има издаден изпълнителен лист, а действията по разпореждането на съда са извършени от държавен съдебен изпълнител и с участието на полицаи от Районното управление в Твърдица.

 

 

 

 

Те обаче срещат отпор от наетите от „Финикал” (прехвърлена междувременно на друг германец Винфрид Фишер) гардове, които впоследствие разрушават оградата и също се настаняват в имота.„Изумен съм. Престъпниците са изключително брутални и арогантни. Смятам, че може би имат силен гръб в лицето на властите”, шокиран е Гуо Хайронг. Любопитна подробност е, че Панитц е дребен акционер в компанията ЕВН, която продължава да изплаща тока от фотоволтаичната централа в Оризари на „Финисал”. Така в крайна сметка на китайския инвеститор Гуо Хайронг не му остава нищо друго освен да пие една студена българска вода. И да се примири, че след като е инвестирал милиони във фотоволтаици, няма да прибере дори стотинка, а бизнесът му ще бъде отнет. Пред българския кошмар е безсилно и китайското посолство у нас, въпреки че се опитва да защити правата и интересите на Гуо Хайронг.

 

 

 

 

И всичко това се случва след като миналата година България бе домакин на Седмата годишна среща на лидерите на 16-те страни от Централна и Източна Европа и на Китайската народна република. На тази среща през юли 2018 г. най-големият акцент беше поставен върху създаването на по-добри условия за инвестиции.

 

 

 

Как обаче може да се случи това?

 

 

 

Препатилият Хайронг има своя отговор: „Бих го посъветвал да засили мерките за борбата с търговските измами и да помогне за защита на правата на инвеститорите. Само по този начин българската икономика може да процъфти.” Китаецът има инвестиции също в Италия и Германия, но по думите му никога не се е сблъсквал с такива ужасни проблеми в нито една от тези страни.

 

 

 

Единственото, което Хайронг може да направи е да предупреди всички свои сънародници, решили да последват примера му да правят бизнес у нас. „Моля, бъдете изключително внимателни и предпазливи !”, зове измаменият инвеститор.

 

Трафик нюз, Дунав мост

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024