Анализи

„Комерсант“: Изявлението на Путин е неумолим ултиматум към България

„Комерсант“: Изявлението на Путин е неумолим ултиматум към България

 

putin12-253681-810x0

 

 

 

„Комерсант“ нарича „неумолим ултиматум“, поставен на българските власти, вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за газопровода „Турски поток“.

 

 

 

Путин заяви, че България – „очевидно под външен натиск“, умишлено бави продължението на „Турски поток“ на своя територия и Русия. Ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ в Южна Европа, изтъкна руският лидер, цитиран от ТАСС, на обща пресконференция в Сочи след разговор със сръбския си колега Александър Вучич.

 

 

 

Руският президент е разтревожен от странното поведение на България, пише „Московский комсомолец“. Путин обвини България, че проваля плановете на „Газпром“ да пренасочи от началото на 2020 г. част от газа, транзитиран през Украйна, в новата тръба, предназначена за износ на горивото, уточнява „Ведомости“.

 

 

 

Българският премиер Бойко Борисов отговори на Путин, отбелязват изданията в Русия. Борисов разчита България да убеди Русия, че е сигурен транзитьор за руския газ, пише „Правда“.

 

 

 

България строи „Балкански поток“, който ще стане част от „Турски поток“, с максималната възможна скорост, цитира „Лента“ изявление на министър-председателя пред телевизия Би Ти Ви. Според Борисов газопроводът се изгражда със средна скорост пет километра на ден. Той обясни забавеното започване на процеса с провеждането на задължителни процедури, посочва електронният вестник.

 

 

 

Българският премиер изрази надежда до края на идната година газопроводът да заработи и Владимир Путин лично да види строежа догодина, добавят изданията.

 

 

 

По думите на Борисов, щом строежът приключи, България ще стане „единствената бърза и добра алтернатива“ за руския газ, посочва „РБК“. Според министър-председателя България ще стане газоразпределителен център на Балканите, което вече е съгласувано и с ЕС, и със САЩ, отбелязва „Лента“.

 

Факти БГ

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023