Благотворителност

Мама Сиси, нейните дъщери и топлината, която дават на възрастните в нужда

Мама Сиси, нейните дъщери и топлината, която дават на възрастните в нужда

 

mama-sisi-neinite-dashteri-i-121

 

 

Топла храна и подадена ръка за хората в нужда по празниците. Столичен ресторант предлага безплатно коледно меню на онези, които няма да могат да отрупат масата си богато по празниците.

 

 

 

На Бъдни вечер между 12.00 и 15.00 ч. Гозбите на Сиси/ Бистро “Скакалец” ще подари на нуждаещи се топла и домашна храна. Става дума за пенсионери и хора в нужда.

 

 

 

“За бъдни вечер ще приготвим традиционни Български постни ястия! Ако познавате човек, самотен, в недобро състояние, пенсионери или изобщо хора, които не могат да си позволят топла домашна храна, поканете ги при нас, ще сложим на всеки за вкъщи, така че да почувства топлина и да повярват поне малко в доброто!”

 

 

 

Инициативата разбира се бързо събира съмишленици. Много хора са предложили своята помощ – къде с продукти, къде с “чифт ръце” за приготвянето на храната.

 

 

 

 

Това не е първият път, в който Мама Сиси (както се нарича жената от ресторанта) решава да помогне на нуждаещите се. В предишни години жената сама вървяла и раздавала храна по улицата на всеки, който иска топла домашна гозба.

 

 

 

“Гозбите на Сиси” е един малък семеен бизнес. Мама Сиси (Силвия Георгиева) и двете и дъщери – Преслава и Миглена сами движат ресторантчето, но изглежда това не е първият път, в който подават ръка на хора в нужда.

Всичко започнало преди три години.

 

 

 

“Имахме скара, много близо до сегашното ни заведение. Майка ми реши една Коледа да поеме инициативата и разлепихме обяви, за да разпространим идеята. Ходихме по улицата, казвахме на нашите възрастни клиенти… Организирахме се, а много хора се включиха. Някой донесе боб, друг ориз… Обикаляхме по улицата и раздавахме храна”, разказа за Glas.bg 27-годишната Преслава.

И допълва: Идеята е пълна трапеза на празника – всеки да има, да му е уютно, не просто да се нахрани.

 

 

 

Тази година обаче инициативата стигнала доста по-големи размери, благодарение на социалните мрежи. Много хора изразили желанието си да помогнат, а днес всички баби в квартала знаят за кампанията на Сиси и нейните дъщери.

„Това което даваме на един човек са боб яхния, зелеви  и лозови сармички, пълнени чушки с боб, пълнени чушки с ориз, жито, тиквеник, хляб и плодове“, разказа Преслава.

 

 

 

 

“Възрастните хора много се трогват. Почти всички хора реагират положително. Разбира се, българинът винаги търси под вола теле и тук-там се срещат негативни коментари. Но на 90% хората реагират добре.

 

 

 

Нашият бизнес е малък и нямаме голяма печалба. Дали ще дадем някое друго ядене днес… Няма значение. Изцяло сме се грижили за семейства. Доброто е заразно, а и всичко се връща. Ако ние не си помогаме, няма кой друг да ни помогне”, категорична е Преслава.

 

 

„Има толкова много добри хора, топлите ни сърцата! Благодарим на всички, които искат да помагат на 24-ти, ПРЕКРАСНИ СТЕ!

 

 

 

Искаме да ви уведомим, че вече много хора искат да се включат, но се притесняваме да не станем прекалено много хора в заведението и да се блъскаме. Затова всеки, който иска, нека се включи с нещо вкусно, приготвено вкъщи и да го донесете в заведението, за да го опаковаме. Може да донесете и продукти, ако нямате време, за да ги приготвим ние. За количеството на храната не се притеснявайте, нищо няма да се изхвърля – има достатъчно кризисни центрове за бездомни хора в София, ще занесем и на тях.

 

 

 

Благодарим ви от сърце.

Мястото е гр. София, бул „Братя Бъкстон“ №39″.

 

Глас БГ

Благотворителност

More in Благотворителност

phpu9wegm_559x345

Самотният баща Светлозар Дончев с ново, разтърсващо послание: Усещам, че моят край наближава

октомври 21, 2023
991-ratio-martin-beshkov-800x445

Добрият пример: Младеж, извадил Богоявленския кръст, дарява наградата си за лечение на дете

януари 14, 2023
roditeli-dariha

Родители, изгубили дъщеричката си, дариха 130 000 лева за детска линейка

декември 28, 2022
dimi-Copy-1024x755

Семейството на малкия Дими се бори да върне усмивката му: Нека помогнем

февруари 15, 2022
1644179371sakaliev

Стойко Сакалиев разтърси мрежата: Дъщеря ми е болна от много рядък вид рак!

февруари 6, 2022
big_6689

54-годишна жена, изкарала Ковид, има молба към всички – не иска много

януари 28, 2022