Политика

Министерски съвет, ведомства и агенции останаха без криптирана връзка

Министерски съвет, ведомства и агенции останаха без криптирана връзка

 

криптоphp23b7ws_800x

 

 

Основният сертификат на government.bg е изтекъл преди 4 дни. Сайтовете, които го използват или дават грешки, или въобще не им работи криптираната връзка. Няколко, включително МТИТС са си купили собствени SSL сертификати, вместо да използват този на Министерски съвет. Това разкри програмистът и блогър Боян Юруков.

 

 

Според него в правителството месеци наред са получавали предупреждения да си обновят сертификата, но са пропуснали да го направят.

 

 

„Айде да видим кога ще се сетят. В момента огромна част от сайтовете на Министерски съвет, министерства и агенции са без криптирана връзка и при опит да се отвори с такава сървърът им отказва“, пише Юруков.

 

 

 

Според него проблемът не е технически, а организационен.

 

 

 

„Накрая един конкретен човек е трябвало да свърши тази работа, но вината е изцяло в липсата на ясна организация, структура и отговорности в информационната инфраструктура. Донякъде това се дължи на нехайство и неразбиране на ниво министри, донякъде на умишлено саботиране на развитието на електронното управление.

 

 

Това тук е смешен и елементарен пример, но аналогични пропуски в сигурността са причината за теча в НАП, скорошното недоразумение в МЗ и куп други неща, за които сме сигнализирали през години и други, за които не подозираме дори“, категоричен е блогърът програмист.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024