Политика

Министър Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Министър Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

 

Причината да се стигне до воден режим в Перник и други български градове са климатичните промени, заяви регионалният министър Петя Аврамова в предаването „Лице в лице” по бТВ. По думите ѝ, проблемите с климата водят до намаления дебит на водоизточниците и проблеми във водоснабдяването в шест български града, като във фокуса е попаднал Перник, където положението е най-тежко.

 

 

Министър Аврамова обясни, че е имало аномалии, като на някои места в страната не е имало дъждове през септември, а на други е валяло повече.

Тя посочи още, че в Перник язовир „Студена” е единственият водоизточник и той има едногодишен цикъл. Според нея големият проблем е, че режимът е бил въведен прекалено късно и е бил прекалено мек. Вода е трябвало да се пуска само вечер, смята Аврамова.

 

 

Друг проблем е, че водопреносната мрежа на Перник е стара и акумулира до 70 процента загуби, тъй като градът не се е погрижил да я обнови с европейски пари в предишния програмен период. Сега са осигурени 106 млн. лева за тази цел.

 

 

Регионалният министър призова да не се хвърля цялата вина за ситуацията върху пернишкото ВиК дружество. Тя е категорична, че язовирът не е бил изпускан за ремонт, а всички дейности по неговата реконструкция са били извършени по подводен способ от италиански водолази.

 

 

Търговище, Кюстендил и Сливен също са заплашени от воден режим, тъй като обемът на язовирите „Асеновец”, „Дяково” и „Ястребино” е запълнен наполовина, според данните на еко министъра Нено Димов, които цитира Петя Аврамова в предаването.

Сливен е включил и други водоизточници, за да избегне водния режим, каза регионалният министър.

 

 

Що се отнася до така обсъжданата тол система, Петя Аврамова е категорична, че се работи по нейното въвеждане и тя „не е катастрофирала”. В момента се провеждат тестове, но освен техническото въвеждане има и дрюги нюанси.

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024