Европа

Незапомнени протести: Франция напълно блокирана. Защо се стигна дотук?

Незапомнени протести: Франция напълно блокирана. Защо се стигна дотук?

блокадаa6015da78071b98382c6e8f36c03f6e7

 

 

Франция не помни подобна блокада. Днес повечето влакове не се движат, училищата за затворени, половината музеи също не оттвориха врати, а от Айфеловата кула връщат посетители заради общонационалната стачка и мащабни протести срещу пенсионната реформа на правителството, предават световните агенции. Станциите на метрото в целия град са затворени, увеличавайки в пъти задръстванията по улиците.

„Париж е напълно блокиран! За да стигнеш от летището до центъра на града, ще са ти необходими поне 4 часа“, роптаят туристи, много от които изтърваха самолетните си полети.

Протестиращи запушиха железниците – над 90% от влаковете във Франция спряха

Железопътната компания Ес Ен Се Еф (SNCF) информира, че близо 90% от високоскоростните влакове няма да обслужват пътници, както и около 30% от вътрешните полети на Ер Франс (Air France). Около 12% от международните полети също са отменени. Парижките забележителности също са засегнати и хиляди туристи отмениха плановете си за пътуване.

 

В Париж са ангажирани 6000 полицаи за опазване на реда. Префектурата на столичната полиция е забранила придвижването и паркирането на автомобили и призовава към затваряне на всички магазини, ресторанти и други обществени обекти по маршрута на стачното шествие в Париж, което е предвидено да започне от „Гар дьо нор“ и да продължи до „Плас дьо ла насион“.

 

Хиляди излязоха по улиците на Марсилия

Заетите във френския държавен сектор се опасяват, че реформата на президента Еманюел Макрон ще ги принуди да работят по-дълго и ще намали пенсиите им. Министърът на транспорта планира да се срещне днес със синдикатите в опит да потуши напрежението.

Стачката на транспортните работници в Париж бе удължена до понеделник с одобрението на почти всички участници на стачните комитети, предаде междувременно Франс прес, позовавайки се на синдикални източници. Участието в протестните акции днес е много силно и ще бъде пак такова до понеделник, каза пред АФП Тиери Бабек от Националния съюз на автономните синдикати. Това е най-големият профсъюз в държавна компания, управляваща средствата за масов транспорт в Париж и Ил дьо Франс, включващ автобуси, трамваи, метро.

Министърът на външните работи Кристоф Кастанер заяви в навечерието на стачката, че очаква почти 250 демонстрации в цялата страна, на някои от които може да има прояви на насилие. „Знаем, че в тези протести ще има много хора и знаем рисковете. Настоявам, когато има бунтове или насилие, незабавно да се извършват арести“, каза той. В Париж вътрешният министър очаква да демонстрират „няколкостотин“ души от анархисткия „Черен блок“ и „радикални „жълти жилетки“, а в цялата страна – „няколко хиляди“.

Стачка са обявили и в сферата на образованието – почти половината училища са затворени, а също и множество лицеи и университети. Потърпевши са родителите на деца в началното образование.

Синдикатите в сферата на енергетиката също се включиха в протестните действия, като не се предвижда спиране на тока за домакинствата, но са отправени призиви за намаляване на производството на електричество, спиране на тока в държавните и обществени сгради (с изключение на болниците). Медицински сестри и болничен персонал, адвокати и полицаи, служители по чистотата, пощенски работници са сред участниците в стачката. Министърът на здравеопазването заяви, че все още не е ясно колко лошо ще бъдат засегнати болниците, но бяха взети кризисни решения.

Защо обаче всички се бунтуват? Толкова ли е зле положението във Франция?

Понастоящем Франция прилага система, която е сбор от десетки различни схеми, а президентът Еманюел Макрон иска да създаде единна, универсална система. Новият план на френския президент има за цел да възнагради служителите за всеки отработен ден, като печелят точки, които по-късно ще бъдат прехвърлени в бъдещи пенсионни обезщетения, съобщи Би Би Си.

Официалната пенсионна възраст е повишена през последното десетилетие от 60 на 62 г., но остава една от най-ниските сред групата на богатите нации в ОИСР – например във Великобритания възрастта за пенсиониране е 66 г.

Преминаването към универсална пенсионна система, базирана на точки, обаче ще премахне най-изгодните пенсии за редица работни места – от моряци до адвокати и дори служители в операта. Междувременно тези, които се пенсионират преди 64-годишна възраст, ще получават по-ниски пенсии. Например някой, който се пенсионира на 63 години, ще получи с около 5% по-малко. Синдикатите се опасяват, че това ще означава да се работи по-дълго за по-ниска пенсия.

Президент на страна със застаряващо население, Макрон заяви, че неговият универсален пенсионен план ще бъде по-справедлив от сегашната система. Но работниците в метрото например казват, че това ще ги принуди да работят по-дълго, като им отнемат правото да се пенсионират рано, дадено им преди десетилетия, за да компенсират необходимостта да работят дълги часове под земята.

Точните параметри на проекта ще бъдат огласени в средата на декември, като намерението на властите е той да мине през парламента в началото на 2020 г.

„Няма да се откажа“, категоричен бе Макрон и обеща идната сряда да се изкаже „пред французите в момент, който сметне за подходящ“.

 

Лупа БГ

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024