Здраве

Нов скандал: Доктор в Пловдив слага стентове на здрави хора

Нов скандал: Доктор в Пловдив слага стентове на здрави хора

 

c9152131b2b2bfb43aeaeb30f1ae1162

 

Избухна нов скандал с поставяне на стентове на здрави хора, съобщи Нова тв. Случаят е от Пловдив и главен герой в него е началникът на кардиологичното отделение в държавната болница доц. Иван Мануков

Той се прочу още преди 10 години със заплатата си от 30 000 лева. На 9 октомври тази година жертва на доц. Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев.

 

„Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване.

 

После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната”, каза потърпевшият. Бобчев показа и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт, казали лекарите.

 

 

 

Шокиран, Динко Бобчев звъни на свой приятел лекар, който го изпраща за повторен преглед в софийска болница. Там пациентът носи диска с изследването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите й потвърждава и друг неин колега – проф. Петров.

 

 

„Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. В началото не можах да повярвам, че доц. Мануков ме е излъгал и въпреки че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен колега – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек”, споделя потърпевшият Динко Бобчев.

 

 

Проф. Иво Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология, потвърди пред медията, че пациентът е здрав и няма нужда от интервенции. Медикът посъветва всички пациенти да търсят и второ мнение.

Мъжът от репортажа се прибира в Пловдив, вече спокоен. И, естествено, не се явява в пловдивската болница, в деня, в който са го записали за поставяне на два стента.

 

 

 

„Но тогава започнаха да ми се обаждат. Имам и съобщение от млада лекарка, на име Венета, която работи в същото отделение. Пита ме защо не съм дошъл. Дори доц. Мануков ми звъня, но тъй като съм много разочарован от този човек, не му вдигнах телефона. Тогава той позвъни на съпругата ми да попита защо не съм отишъл. Тя му каза, че съм се отказал, тъй като в момента се чувствам добре.

 

 

След това аз реших да дам публичност на този случай и подадох жалба в прокуратурата. Но теч на информация ли се получи, не знам какво и след четири дни получих по пощата нова епикриза със същата дата, само че нов екземпляр, в който вече са променени данните и това стеснение на сърцето ми от 85-75% е станало на 50% запушване. Аневризмата си остава”, разказа Динко Бобчев.

 

 

И допълва: „Потресен съм, че за едни 2000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот”.

 

Пред Нова тв доц. Мануков каза единствено, че пациентът е викнат на 14 октомври не за поставяне на стентове, а за да направи изследване на велоергометър. Въпросният тест е най-елементарното, начално изследване. Ако на него пациентът се почувства изморен или се задъхва, тогава се преминава към тежкото и дори рисково изследване – коронарографията. При нея в кръвта се вкарва контрастно вещество. Така се вижда има ли стеснения на съдовете и къде точно се намират.

 

 

„Проверката е най-малкото нещо, което ще се направи. Където има интерес за изкарване на лесни пари, има и такива действия. Бездействието на институции, включително и тази, която управлявам аз, в дълъг период от време, са довели до това, което виждаме и това, което изнасяте и вие в този случай”, заяви шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев.

 

 

 

 

След светкавична проверка на Здравната каса в пловдивската болница, която продължава и в момента, проверяващите откриха трета епикриза в документацията на потърпевшия. Тя отново е със същата дата, но с нови промени в заключенията на доц. Иван Мануков. През 2009 г. той бе в центъра на скандал с ненужно поставяни стентове след проверка на здравното министерство. Десет години по-късно вина и наказани няма, а доцентът продължава да е шеф на отделението.

 

 

Стентове на здрави хора поставяше и д-р Петър Лазов от Пазарджик, който благодарение на „усилията“ си прибираше заплата от 57 000 лева на месец.

 

Нова тв, Лупа БГ

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023