ОБЩЕСТВО

Нов ценови шок с водата в цяла България. В Перник поскъпването е с 3.8%, София – 7%, Кърджали – 10 на сто

Нов ценови шок с водата в цяла България. В Перник поскъпването е с 3.8%, София – 7%, Кърджали – 10 на сто

Water tap. Photo from Finland.

 

 

Ден преди Бъдни вечер от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определиха поскъпването на цената на водата в различните области на България. От януари поскъпването в различните градове на страната е от половин процент до почти 10%, информира bTV, позовавайки се на изчисленията на КЕВР.

 

 

 

В област Перник, които са на воден режим, се очаква водата да поскъпне с 3,8%. От ВиК Перник планират да се откажат от поскъпването, но това не е сигурно.

 

 

Припомняме, на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение.

Перник с още по-строг режим - само 8 часа вода дневно

Перник с още по-строг режим – само 8 часа вода дневно

Бедственото положение ще е в сила до 28 декември, но може да бъде удължено

Заради ноемврийската инфлация, която не е била отчетена при обсъжданията миналата седмица, водата ще е по-скъпа от предварително обявеното.

 

 

 

Най-сериозно поскъпва водата в Кърджали – скокът там е почти 10%. Жителите на София, Видин и Русе трябва да се готвят да плащат с около 7% по-скъпа вода. Най-малко е поскъпването в Пловдив, но вместо 0,1%, ще е половин процент.

 

 

 

В 12 области цената на водоподаването ще е над 3 лева за кубик вода. Най-скъпа вода ще имат потребителите в Шумен – 3,54 лева за кубик. Изчисленията са на база на 5-годишния бизнес план, приет преди години. От местната власт и от ВиК дружеството планират да се откажат от поскъпването и да остане да действа сегашната цена.

 

 

Най-голям процентен скок в цената на водата е Кърджали, но цената на кубик доставена вода там от 1 януари ще е 2,61 лева.

 

 

 

Хората в района настояват подобни поскъпвания да се случват след обществено обсъждане, а и след като се оправят течовете.

 

 

 

Планирани цени на водата в различните градове:

 

 

Разград – 3,67 лева за кубик

Шумен – 3,54 лева

Добрич – 3,45 лева за кубик

Враца – 3,27 лева за кубик

Варна – 3,21 лева за кубик

Ловеч – 3,16 лева за кубик

Русе – 3,15 лева за кубик

Бургас – 3,08 лева за кубик

Ямбол – 3,03 лева за кубик

Стара Загора – 3,01 лева за кубик

Плевен – 2,88 лева за кубик

София – 2,76 лева за кубик

Габрово – 2,71 лева за кубик

Кърджали – 2,61 лева за кубик

Видин – 2,54 лева за кубик

Перник – 2,42 лева за кубик

Благоевград – 2,35 лева за кубик

Пловдив – 2,22 лева за кубик

 

 

Цените, които влизат в сила от 1 януари 2020 г., бяха одобрени на закрито заседание на Комисията на енергийно и водно регулиране в специализиран състав „ВиК“. С решението са коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната, информираха от КЕВР.

 

 

 

От Комисията се оправдават, че в съответствие с разпоредбите на Закона за регулиране на ВиК услугите и наредбите към него, приети от Министерски съвет през 2016 г., в края на всяка календарна година Комисията е задължена служебно да актуализира вече утвърдените с 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата пределни цени на услуги за всяка следваща година от регулаторния период 2017-2021 г.

 

 

 

Актуализацията на пределните цени се извършва на основата на одобрената с бизнес плановете цена на услугите за 2020 г., с отчитане на размера на инфлационния индекс и прилагане на индивидуален коефициент за ефективност за всяко едно ВиК дружество. Това е според Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги /чл. 6, т. 2 и чл. 29/, приета от Министерски, съвет.

 

 

 

Актуализацията на цената на водата става дори, когато тази услуга не се доставя, какъвто е случая в Перник, обясняват от КЕВР.

 

 

 

Всички бизнес планове и цени на дружествата са приемани от КЕВР с отделни процедури за всяко ВиК дружество, като в духа на публичност и прозрачност по тях са провеждани открити заседания и обществени обсъждания“, пишат от КЕВР.

От Комисията изтъкват, че на 17 декември са имали открито заседание с участието на представители на ВиК дружества от цялата страна, на Омбудсмана на Република България, синдикат „Водоснабдител“-КНСБ, на неправителствени и граждански организации. Комисията дава мотивиран отговор по всички внесени писмени становища от страна на участници в откритото заседание.

 

 

 

Пълният текст на Решението на КЕВР за актуализираните цени на ВиК услугите за 2018 г. е публикуван на интернет страницата на регулатора.

 

Нюз БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024