ОБЩЕСТВО

Пак ли ще приемаме мигранти? МВР поднови изграждането на нови бежански центрове по границата с Турция

Пак ли ще приемаме мигранти? МВР поднови изграждането на нови бежански центрове по границата с Турция

кризисни2112049280

 

 

 

МВР ще строи кризисни центрове по границата – в района на Елхово и Любимец, предаде БТВ.

 

 

Преди месеци проектите предизвикаха протести, заради страховете на местните, че там ще бъдат настанявани бежанци. От министерството подчертаха, че центровете ще бъдат ползвани при бедствия и критични ситуации.

 

 

Двете площадки ще струват близо 8 млн. и 400 хил. лева, а парите са от ЕК. И двете ще се правят вътре, в поделенията на МВР и ще са под охрана. Планирано е да са зад стоманобетонни огради, с вътрешни КПП-та и осветени с прожектори.

 

 

 

„Теренът тук, в Елхово е на територията на граничната полиция и е 27 декара, а вторият – в Любимец е 16 декара. Площадките ще са оборудвани с ток, вода и канализация, ще има изградени комуникации. В Елхово обаче искат повече яснота за новите центрове. Всички виждаме,че темата с бежанците е пиперлива. Ние не сме имали проблеми с такива хора и мисля,че е спокойно на този етап“, обясни кметът на Елхово Петър Киров.

 

 

 

От МВР уверяват, че ще ползват и двете площадки не само при и кризи, а и за тренировъчна дейност. „Ако онагледим дори със ситуацията в Албания – там хората ,които останаха без подслон нямаше къде да отидат и как да бъдат настанени. Т. е това е възможност на МВР и на държавата да увеличи капацитета си за адекватна реакция при някаква криза“, обясни Николай Николов – директор на служба „Миграция“ към МВР.

 

 

 

Площадките могат да се използват за тренировки и при кризи, смятат и от Граничната полиция.

 

 

„Имаше миналата година един пожар – пак в района на Елхово. Където изгоряха за щастие само къщи, които бяха необитаеми. Възможно е да възникнат и други кризи. Може да бъде използвана и чисто за различна тренировъчна дейност. Защото теренът е достатъчно голям, за да каца хеликоптер -като резервна площадка…“, посочи и главен комисар Светлан Кичиков – директор на Гранична полиция.

 

 

В момента миграционният натиск в района е нулев. А от общината признават, че дори и по време на бежанската криза през 2014-та мигранти не са имали свободен достъп до града.

 

 

 

От МВР заявиха още, че ситуацията по границата е спокойна. До момента у нас са направили опит да влязат около 1000 души, но 820 от тях вече са върнати обратно от миграционните служби.

 

Труд, Би ти ви

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024