Здраве

Родители платиха 166 лева за една вечер престой на 10-месечното си бебе в болница в Ловеч

Родители платиха 166 лева за една вечер престой на 10-месечното си бебе в болница в Ловеч

big_31_4

 

Родители на 10-месечно бебе е трябвало да платят 166 лева за една нощ престой на детето им в детско отделение на болница в Ловеч. За случая разказа „Нова телевизия“.

Семейството е здравно-осигурено. Малкият Никола бил със силни болки в коремчето и майка му и баща му обясниха, че са потърсили лекарската помощ в болницата. Там били приети от д-р Добринка Стойчева, която е началник на отделението. Били настанени за през нощта. На другия ден обаче на смяна бил друг лекар, който им казал, че няма такава клинична пътека, според оплакванията на бебето, и, едва ли не, да търсят помощ другаде.

 

 

 

 

Те така и направили, но когато си тръгвали ги накарали да платят въпросната сума за престоя. В диагнозата пък пишело остър ларингит, както и че на бебето са направени определени процедури, включващи и поставяне на инжекция, но такава не била направена. „Дадоха ни само инхалатор и разтвор за него“, разказаха родителите.

 

 

 

 

Д-р Добринка Стойчева също обясни своята версия. По нейните думи, родителите казали, че детето е пресипнало, задавено и кашля. „Предложих им да останат, предупредих ги, че сме по клинична пътека и трябва да останат най-малко 3 дни. Прегледах детето, имаше едно хъркане като го преслушах, затова го оставих, коремчето беше спокойно.

 

 

 

Да, имаше леко ускорена перисталтика. Детето бе прието, направена му бе инхалация, инжекция не сме правили, защото се успокои още след инхалацията. Пътеката, ако се прекъсне, за нея Здравната каса не плаща и ние имаме документ, който се подписва от родителите, че те са съгласни с престоя в поделението, и ако не се спази пътеката, се заплаща съответно леглоден. Ние не сме изчислявали, ние сме го пратили в счетоводството, там са го сметнали“, каза тя.

 

 

 

 

 

Нейна колежка обясни, че пътеката за тази диагноза е 500 лева. Те са лежали един ден и затова се получава тази сума.

 

Водещият на сутрешния блок Виктор Николаев се учуди как детето е прието по друга здравна пътека и как тези неща се натаманяват. Репортерът Мартин Георгиев пък изрази недоумение как пише, че е поставена инжекция, а такава няма.

 

 

 

„По принцип за тази диагноза трябва да пише, че е предвидена инжекция, тъй като може да се стигне до поставянето й. По-добре, че не се е стигнало, но в документите трябва да го пише“, обясниха от болницата.

Здраве

More in Здраве

Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023