Политика

Русия: България загуби своя статут на газов хъб и няма да получи преференции от транзита на руски газ

Русия: България загуби своя статут на газов хъб и няма да получи преференции от транзита на руски газ

de890dcb4a1b4878c2919ed21721a764

 

 

България загуби своя статут на газов хъб и няма да получи други преференции от транзита на руски газ. Това заяви заместник – председателя на комитета по енергетика към Държавната дума Игор Анански, цитиран от ФАН.

 

 

 

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че българското правителство умишлено забавя строежа на „Турски поток“ на своя територия. Това стана по време на неговите преговори със сръбския президент Александър Вучич.

 

 

 

Това става на фона решението на руското външно министерство да отпрати представител на българското посолство, като отговор за изгонен руски дипломат. Българският премиер Бойко Борисов вече заяви, че строителството на българска територия върви по план и че ще бъде изпълнено в срок.

 

 

 

 

„Ние помним как България се отказа от „Южен поток“ и пропусна да стане най-големият газов хъб в региона. Те пропуснаха това, заради отношенията си със САЩ и ЕС. От една страна те искат да получат тези средства, а от друга се съобразяват с други страни. Задачата на българското ръководство е да осигурява по-добър живот за своите граждани, като това може да стане и чрез транзит на газ в региона, а така те губят своя статут, а може да загубят и други преференции“, заяви Анански.

 

 

 

Вече беше обявено, че изпълнението на „Турски поток“ е на финалната си права. Очаква се да заработи официално на 9-ти януари.

РИА „Новости“ коментира:

Струваше си държавният глава на Руската федерация Владимир Путин да каже, че София умишлено забавя изграждането на „Турски поток“ на своята територия, защото само няколко часа по-късно българският премиер (Бойко Борисов) увери, че причините са свързани изключително със „задължителните процедури“ на Европейския съюз. Бойко Борисов също изрази надежда за успешно стартиране на проекта.

 

Коментарът на премиера не само не противоречи, но по-скоро засилва мнението на руския президент, че продължаващите забавяния очевидно са свързани с „натиск отвън“. България е принудена непрекъснато да потвърждава, че е – отново съгласно думите на самия Борисов – „лоялен и силен член на НАТО и ЕС“. И това, разбира се, не се вписва добре с изпълнението на стратегически проект в областта на енергетиката, обвързан с Москва.

 

Проблемът е, че дразненето на Русия с бюрокрацията на София не е вариант. Путин категорично заяви, че ако българските власти не искат да ускорят работата по „Турски поток“, то тогава Москва ще намери други пътища към Южна Европа.

 

Българите знаят повече от всеки друг, че подобни думи от Кремъл не представляват празна заплаха. Тъжната съдба на „Южен поток“, който, ако беше реализиран, щеше да превърне България в най-важната транзитна държава, служи за постоянно напомняне и потвърждение.

 

Ако през 2014 г., когато руската обреченост и предстоящият крах бяха очевидни за цяла Европа, то пет години по-късно надеждите, че Кремъл ще търпи до безкрайност бюрократичното оплитане на България, изглежда илюзорно.

 

София не се съмнява, че Москва ще изпълни обещанието си.

Факти БГ, Гласове

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024