СВЯТ

Русия и Украйна се споразумяха за газа

Русия и Украйна се споразумяха за газа

 

1c08b0f78a6ace6bb278565a8b919f8b

 

 

Москва и Киев се споразумяха за продължаване на транзита на руски газ през Украйна. Това стана по време на приключилите късно снощи преговори в туристическия комплекс „Сябр“ край беларуската столица Минск.

Очаква се новият петгодишен договор да бъде подписан до 31 декември, съобщи за РИА Новости вицепремиерът Дмитрий Козак, който участва в руската делегация. Тогава изтича срокът на настоящото транзитно споразумение.

Козак отказа да посочи какви обеми газ са били договорени, като каза само, че са „достатъчни за удовлетворяването на потребностите на европейските потребители“. „Няма да има повече съдебни искове, съдебни спорове и взаимни претенции“, добави той. Най-вероятно обаче „Газпром“ ще изплати на „Нафтогаз“ близо три милиарда долара, присъдени на украинската компания преди две години от международния арбитраж в Стокхолм.

Възможно е руският монополист да се издължи под формата на газови доставки. В четвъртък в Берлин министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Алексей Оржел и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович постигнаха принципно споразумение за параметрите на новия транзитен договор.

ЕС: „Победители днес са всички.“ С тези думи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович приветства подписването на протокола за разбирателство между Украйна и Русия.

„Пращаме ясно послание до потребителите и индустрията и демонстрираме, че Европейският съюз гарантира топли домове, стабилни пазари и конкурентни цени. Вече имаме политическа рамка с ключови условия за дългосрочен транзитен контракт между двете страни. С това Русия остава надежден доставчик на европейските пазари, а Украйна запазва ролята си като стратегическа транзитна държава. В същото време, Европа доказва своята солидарност с Украйна и подкрепата си за създаването на процъфтяващ енергиен пазар“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024