СВЯТ

Русия и Украйна се споразумяха за газа

Русия и Украйна се споразумяха за газа

 

1c08b0f78a6ace6bb278565a8b919f8b

 

 

Москва и Киев се споразумяха за продължаване на транзита на руски газ през Украйна. Това стана по време на приключилите късно снощи преговори в туристическия комплекс „Сябр“ край беларуската столица Минск.

Очаква се новият петгодишен договор да бъде подписан до 31 декември, съобщи за РИА Новости вицепремиерът Дмитрий Козак, който участва в руската делегация. Тогава изтича срокът на настоящото транзитно споразумение.

Козак отказа да посочи какви обеми газ са били договорени, като каза само, че са „достатъчни за удовлетворяването на потребностите на европейските потребители“. „Няма да има повече съдебни искове, съдебни спорове и взаимни претенции“, добави той. Най-вероятно обаче „Газпром“ ще изплати на „Нафтогаз“ близо три милиарда долара, присъдени на украинската компания преди две години от международния арбитраж в Стокхолм.

Възможно е руският монополист да се издължи под формата на газови доставки. В четвъртък в Берлин министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Алексей Оржел и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович постигнаха принципно споразумение за параметрите на новия транзитен договор.

ЕС: „Победители днес са всички.“ С тези думи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович приветства подписването на протокола за разбирателство между Украйна и Русия.

„Пращаме ясно послание до потребителите и индустрията и демонстрираме, че Европейският съюз гарантира топли домове, стабилни пазари и конкурентни цени. Вече имаме политическа рамка с ключови условия за дългосрочен транзитен контракт между двете страни. С това Русия остава надежден доставчик на европейските пазари, а Украйна запазва ролята си като стратегическа транзитна държава. В същото време, Европа доказва своята солидарност с Украйна и подкрепата си за създаването на процъфтяващ енергиен пазар“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович

СВЯТ

More in СВЯТ

джейк

Вашингтон призна: Реалността е, че Путин е президент на Руската федерация

март 19, 2024
путин-3

Путин е преизбран за пети мандат начело на Русия с над 85% от гласовете

март 18, 2024
60793cd265cd0

Байдън нарече Путин „разбойник“ и „диктатор-убиец“. Русия реагира: Безсилието на Вашингтон е видимо, търпят провал след провал

март 16, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
b961399cc738c5a3ac41e095df987468

Киев пред военен преврат? Украинската армия се готви да превземе парламента и да свали президента Володимир Зеленски

март 14, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024