Русия

Русия ще довърши сама „Северен поток 2“ след отказа на швейцарска фирма, готви ответни мерки срещу санкциите на САЩ

Русия ще довърши сама „Северен поток 2“ след отказа на швейцарска фирма, готви ответни мерки срещу санкциите на САЩ

 

1577087708_1

 

 

След стопирането на работата на швейцарската компания, която довършва работата по Северен поток 2, заради наложените с новия американски военен бюджет проектосанкции за фирмите, участващи в проекта, Русия има възможност да го довърши, предаде нейният Първи канал.

 

Страната разполага с кораб за полагане на тръбите. Те вече отдавна щяха да бъдат сложени, но Дания забави даването за разрешение за преминаването им в нейните териториални води на Балтийско море.

 

 

Германия остро реагира на намеренията на САЩ да наказва нейни компании, които участват в Северен поток 2.

 

 

Същата позиция изрази и Евросъюзът.

 

 

България, чийто държавен Булгартрансгаз е ангажиран в другия санкциониран руски газопровод – Турски поток, който ще стартира на 8 януари, не е изразила мнение.

 

 

Премиерът на Русия възложи на правителството в Москва да разработи ответни мерки, свързани с въведените от САЩ санкции срещу газопровода „Северен поток-2“, пише руското издание “Коммерсантъ“, цитирано от Агенция „Фокус“.

 

 
На 21 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект, с който одобри бюджета за отбрана на страната за фискалната 2020 г., в който са предвидени и ограничения за газопровода. След тяхното въвеждане компанията, на която беше възложено да положи тръбите на проекта преустанови работата си.

 

 

Според Медведев, ограниченията, наложени от Вашингтон, имат „абсолютно антиконкурентен характер“ и не съответстват на принципите на международното право и международната търговия. Руският премиер също е убеден, че санкциите засягат интересите на много европейски държави.

 

 

„Бих помолил колегите от правителството, в рамките на предишния президентски указ за ответ на ограничителните мерки на редица държави, включително САЩ, да разгледат възможностите за всякакви други санкции срещу Вашингтон и да ми докладват предложенията, които ще бъдат анализирани по отношение на тяхната ефективност“, заяви Дмитрий Медведев на среща с кабинета си.

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024