ОБЩЕСТВО

Снегорини „навъртели“ 3267 км за месец в София, без да има сняг

Снегорини „навъртели“ 3267 км за месец в София, без да има сняг

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Възлагане на договори на частни фирми, без да се спазват законовите изисквания и при съмнения за конфликт на интереси. Плащания по неясна методика и за реално несвършена работа. Назначаване на мъртви души, конфликт на интереси, роднински назначения. Счетоводни манипулации за прикриване на лошото финансово състояние на дружеството и документалното му изкарване на печалба, за да може шефът да вземе бонуси.

 

 

Това са основните схеми за източване на едно от общинските дружества в София – небезизвестното „Чистота Искър“, за които информира Медиапул.

 

 

Нарушенията, приписани на вече бившия директор Юлиян Михайлов, са описани в доклад от проверка на звеното за вътрешен одит на Столичната община, назначена от кмета Йорданка Фандъкова. Тя е правена преди месеци, а самият доклад беше пратен на прокуратурата през лятото на тази година. Фандъкова така и не изнесе подробности от него именно с мотива, че е даден на държавното обвинение, което трябва да разследва изложеното в него.

 

 

Докладът беше предоставен на Mediapool от Изправисе.бг – платформата на бившия омбудсман и кандидат-кмет на София Мая Манолова.

 

 

Фандъкова обясни за проверката и за доклада, след като от БСП обявиха, че общинската фирма „Чистота Искър“, която получава от местния бюджет средства за почистването на столичните райони „Люлин“, „Красно село“ и „Красна поляна“, реално превъзлага голяма част от тази дейност на частната фирма „Грийн партнърс“, собственост на Румен Гайтански-Вълка. Това става с договор за наемане на техника, от която общинското дружество имало нужда, за да си върши работата.

 

 

 

Според отчета на „Чистота Искър“ за 2018 г. дружеството дава над 12 млн. лева за външни услуги, сред които е и наемът на техника. Това са над половината от разходите на общинската фирма. В същото време за чистенето на трите квартала през миналата година дружеството отчита приходи от 11.278 млн. лева. Отделно е получило около 1.5 млн. лева за зимно почистване на пътища и за почистване на снега по улиците в район „Кремиковци“.

 

 

 

Самите договори са сключени по неясни правила за избор на изпълнител, ценообразуването е странно, има и съмнения, че се плаща за фиктивно отчетена работа. В същото време според източници на Mediapool „Чистота Искър“ има техника, с която да чисти районите, но не я ползва за сметка на наетата.

 

 

 

Заради констатациите в доклада Фандъкова обяви, че е сменен директорът на дружеството Юлиян Михайлов, въпреки че назначаването на нов директор стана преди да бъдат обявени оскъдни факти от проверката. Според източници на Mediapool практиката с превъзлагане на дейности на частни фирми продължава и при новия директор Стефан Пейков. Само част от фирмите са се сменили с други. Най-големият договор – с „Грийн партнърс“ обаче още е в сила.

 

 

Снегорин минал 3276 км в месец без сняг

 

 

Договорът на „Чистота Искър“ с „Грийн партнърс“ е от 1 май 2017 г. Официална информация дали и в момента действа няма. Преди няколко месеца от общинското дружество отговориха на въпроси на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация, че търсят правна възможност за прекратяване на контрактите за външни услуги, но без да отговорят с кои дружества са, каекъв е предметът им, както и финансовите параметри. Според информация на Mediapool договорът с дружествот она Гайтански си е в сила.

 

 

Според него „Чистота Искър“ наема техника от частната фирма за чистенето на районите „Люлин“, „Красна поляна“ и „Красно село“. Общинското дружество има договор със Столичната община да обслужва тези три района, за което получава средства от общинския бюджет. Като общинско дружество „Чистота Искър“ се избира директно за тази дейност, без да се явява на конкурс.

 

 

Общината плаща на собственото си дружество на тон събрани и извозени отпадъци и на кв. метър почистени площи.

 

 

 

„Чистота Искър“ обаче реално пренасочва парите, които получава от общинския бюджет и които се събират от такса смет от столичани, към частния си подизпълнител „Грийн партнърс“, от който наема 39 броя техника. За всяка машина има посочена единична цена на наемане. Плаща се и цена на километър – 7.80 лева без ДДС. „Не е конкретизирано дали се заплаща на пълен или празен курс“, пише в доклада.

 

 

 

От него излиза още, че начините, по които общината плаща на „Чистота Искър“, а те на „Грийн партнърс“, не могат да се сравнят, но частната фирма получава почти цялата сума, която общината дава на собственото си дружество. Описана е и схемата. Първо общината плаща на „Чистота Искър“ на базата на свършената от нея работата по чистене в трите района (на тон отпадък и кв. метър почистени площи). „В последствие се изготвя двустранен протокол с „Грийн Партнърс“ АД за разплащане, като преведената сума от Столична община се трансформира с договорените мерни единици (изминати километри), които не съответстват с тези по договора със Столична община. Параметрите в този протокол се определят от сумата за получаване и единичната цена, заплатена за изминат километър, съгласно договора. Видът и броят на използваната наета техника са функция на преведената сума“, пише в доклада.

 

 

 

Така на „Грийн партнърс“ за 2017 и 2018 г. са платени над 18 млн. лева. Сред документите за плащанията по договора е и „протокол от 10.12.2018 г., отчитащ дейността на наетата техника за месец ноември“. Според него снегорини, наети от „Грийн партнърс“, са изминали 3276 км. „По данни на синоптиците през този сезон не е валяло сняг“, пише още в доклада.

 

Още от доклада и по темата четете тук:

mediapool.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
корни

Корнелия Нинова: Претърпях операция на паращитовидната жлеза

март 17, 2024
171060092234034

Положиха патриарх Неофит до екзарх Йосиф в „Света Неделя“. България се прости със своя духовен водач (СНИМКИ)

март 16, 2024