ОБЩЕСТВО

Честито Рождество Христово! Божият син се роди, носи спасение, мир и любов

Честито Рождество Христово! Божият син се роди, носи спасение, мир и любов

 

 

118404_660_370

 

 

Честито Рождество Христово! Християнският свят отбелязва един от най-големите църковни празници – Рождество Христово (Коледа), на който се чества рождението на Божия син – Исус Христос.

За християните това е тайнствената нощ в очакване на Рождество Христово. По традиция цялото семейство се събира около празничната постна трапеза с молитва и благодарност.

Радостта в рождественската нощ, това е спасението – Господ слиза на земята, за да отвори пътя на човека към небето, пътят към рая.

Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото творение. И затова, в неизразимата си радост и благодарност, Църквата тържествува и изповядва: “Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера ­ Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват. Защото заради нас се роди Младенец ­ Предвечният Бог” (Кондак, гл. 3).

Днес се изпълнява обещанието, дадено на съгрешилите наши праотци (Бит. 3:15) и на ветхозаветните патриарси (Бит. 22:18; 49:10). Открива се “тайната, умълчавана от вечни времена” (Рим. 14:24), днес за всички нас и за цялото творение настъпва “благоприятната Господня година” (Ис. 61:2; Лука. 4:19).

Възприел човешката природа, Бог се ражда, за да освободи човечеството от онзи, който незаконно e притежавал властта на греха и смъртта (Евр. 2:14-15).

“Затова се и яви Синът Божий ­ свидетелства св. апостол и евангелист Йоан Богослов, ­ за да разруши делата на мрака” (1 Йоан. 3:8), защото в Христа Иисуса “имаше живот, и животът беше светлината на човеците” (Йоан. 1:4).

И защото, както свидетелства и Сам Господ: “Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие” (Йоан. 10:10).

Негово Светейшество българският патриарх Неофит отслужи празнично богослужение за Бъдни вечер в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Стотици вярващи по традиция се събраха в храма, за да посрещнат заедно нощта на радостта и светлината.

В своето обръщение към вярващите главата на Българската православна църква заяви:

„В тази свята нощ на най-съкровеното очакване, ние, верните негови ученици, най-силно чувстваме нашата човешка близост и благословено единство – единство на нашата спасителна вяра и на непомрачената ни свята надежда…Благословена да бъде традиционната празнична трапеза за Бъдни вечер, която ни събира заедно с други и с Христа Спасителя, който е центърът и средоточието на целия наш християнски живот – на вярата ни и на нашата светла и непомрачена надежда. Честит и благословен празник! Честито Роджество Христово!“.

Нарича се Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини.

Според народните обичаи днес започва коледуването.

Приготовленията за празничната вечеря започват от рано сутринта и продължават до разупването на питката над празничната трапеза, която е богата, но постна – с нечетен брой ястия.

На масата трябва да има запалена свещ, тъй като огънят се счита за пречистващ. Самата вечеря е по-скоро ритуал, отколкото хранене.

Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш – ще се сбъдне.

 

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024