СВЯТ

Британският посланик в Техеран арестуван за подстрекателство на антиправителствените протести

Британският посланик в Техеран арестуван за подстрекателство на антиправителствените протести

 

phpwyaqeq_800x_

 

 

Посланикът на Великобритания в Иран Роб Макеър е бил арестуван за кратко по подозрения, че се опитал да организира и провокира радикални разрушителни действия по време на протеста срещу правителството на аятолах Хаменей.

Лондон определи това като грубо и неоснователно нарушение на международното право, Вашингтон настоя за незабавно публично извинение от иранските власти, предаде Ройтерс.

Дипломатът се е включил във възпоменателната проява за жертвите на катастрофата с украинския Боинг пред сградата на университета „Емир Кабир“ в Техеран, която прерасна в гневен антиправителствен протест с искания за незабавната оставка на иранския върховен лидер.

Няколко часа по-късно посланикът е освободен, а Великобритания осъди ареста му, съобщен първо от агенция Tasnim.Арестът на нашия посланик в Техеран без основания и обяснения е грубо нарушение на международното право“, заяви британският министър на външните работи Доминик Рааб в свое изявление.

Според иранската агенция дипломатът е присъствал и организирал действията на тълпите пред университета, подстрекавал ги е, ръководил е също някои радикални прояви, а в неделя ще бъде привикан във външното министерство да даде обяснения.

„Иранското правителство в момента е на кръстопът. То може да продължи похода си към статута на парий с цялата политическа и икономическа изолация, която води, или да предприеме стъпки за деескалация на напрежението и да се ангажира с дипломатически път напред“, заяви Рааб.

По данни на агенция Ройтерс в събота в редица градове на Иран, както и в Техеран, са избухнали антиправителствени демонстрации, след като иранските въоръжени сили поеха отговорността за катастрофата с украинския самолет.

На новината за ареста на британския посланик мигновено реагира и Държавният департамент на САЩ с призива иранските власти да се извинят публично.

„Иранският режим арестува британския посланик в Иран. Това е нарушение на Виенската конвенция, а режимът има дълга история на погазването й. Ние призоваваме режимът официално да се извини пред Великобритания за нарушаването на нейните права и да уважава правата на всички дипломати“, написа в Туитър говорителката на Държавния департамент Морган Ортагус.

 

Оф нюз

loading...
СВЯТ

More in СВЯТ

big_31_6

Двойка туристи чак сега разбраха за ситуацията с коронавируса

април 22, 2020
bill-gates

Основателят на CNN: Ваксините на Бил Гейтс целят сериозно намаляване на населението на земята

април 22, 2020
1587536965_2

Европейска солидарност: Ще плащаме заем на Еврозоната без да сме в нея

април 22, 2020
fb_0b04d3cef9055f6f73644d767370ad1c

Какво се случва!? В цяла Европа от небето падат мъртви птици, никой не може да обясни защо! СНИМКИ

април 21, 2020
big_476fa6ed-c46a-41a5-9801-85a889f88483

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати. Училища, фитнеси, кафета и барове са отворени

април 21, 2020
Oil fields in the evening, oil field derrick in the evening,  sunset and sunset

Историческо дъно! Барел петрол в САЩ стигна отрицателни стойности на фона на пандемията

април 20, 2020