Uncategorized

Защо под капака на колата е закачен стикер „1,4%“ и какво означава

Защо под капака на колата е закачен стикер „1,4%“ и какво означава

big_31_40e3

 

Под предния капак на автомобилите може да бъде забелязан доста странен стикер с обозначението „1.4%“. В някои случаи цифрата може да е различна, но символът до числата винаги остава непроменен, пише Блиц.

 

 

Много, особено начинаещите водачи, не знаят и дори не предполагат какво означава този стикер и защо е необходим.

 

 

Очевидно е, че стикерите под капака на двигателното отделение на колата с всевъзможни странни обозначения са прикрепени с причина. Ярък пример е стикерът „1,4%“, върху който е изобразен  и символът на предните светлини на автомобила.

 

 

Далеч не всеки шофьор знае за какво точно е нужно всичко това. Всъщност всичко е съвсем просто. Това е „подсказка“ за настройката на фаровете с помощта на коректор за осветителните прибори.

 

 

 

Забележка: както може би се досещате, на стикерите на различните модели автомобили могат да бъдат указани различни стойности. По правило те варират от 1 до 1,5 процента. Тези числа зависят преди всичко от модела на осветителните прибори, както и от конструкцията на автомобила.

 

 

 

Всеки водач рано или късно се сблъсква с факта, че фаровете не са достатъчно ефективни в тъмните часове на денонощието. Най-често се случва яркостта на фаровете да е достатъчна, но в същото време да няма необходима видимост.

 

 

Освен това ярките фарове в такава ситуация започват да заслепяват наближаващите водачи. Всичко това се случва поради неправилно зададени настройки на осветителните прибори.

 

 

Забележка: Понякога стикерите са заменени от щампи със същите стойности и значение върху пластмасови части под капака в двигателното отделение.

 

 

Как да разберем значението на указаните числа? Всички те ще съответстват само ако осветителното оборудване и нейният коректор в автомобила работят напълно изправно. Така например, при стойност 1,3% на разстояние от 1 метър лъчът светлина ще бъде спуснат с 13 мм.

 

 

 

Още един пример: при стойност 1,5% на разстояние 10 метра, горната граница на светлинния лъч ще бъде понижена с 15 см. Най-лесният начин за проверка на работата на коректора на осветителните устройства е през нощта, приближавайки се към стена и включване на фаровете.

 

БЛиц

loading...
0
Uncategorized

More in Uncategorized

big_1035

Eдна зодия днес трябва много да внимава: Недоброжелатели навярно ще се опитат да Ви напъхат в капан

януари 13, 2020
белес

Нещо става! Плъзна упорит слух, че се готви арест за още 2 министри

януари 12, 2020
c4606969ea6b06853b740e082ed45253

Дъщерята на Мутафова: Няма и 40 дни от смъртта на мама, а Латинка Петрова вече я плюе!

януари 11, 2020
калинаbig_13f0

Най-сетне следа за изчезналата навръх Нова година Калина… СНИМКА

януари 11, 2020
9544eb51b07d25244ea7e9d495f53ebd

Светлана Гущерова готви в златни съдове, смая зрителите с палата, в който живее… СНИМКИ

януари 11, 2020
big_12

Хороскопът ви за днес – ето какво предстои и кои зодии трябва да са внимателни

януари 9, 2020