СВЯТ

Защо руските тираджии закрепват пластмасови бутилки на колелата?

Защо руските тираджии закрепват пластмасови бутилки на колелата?

 

big_3c79

 

От шофьорите на камиони в далечния Север има какво да се научи. Те работят в толкова тежки условия, че опитът ги е научил как да се справят с всякакви предизвикателства на пътя със собствени сили независимо от студа и огромните разстояния.

 

 

Руските тираджии са генератор на полезни решения за почти всяка ситуация. Едно от тях са пластмасовите бутилки от безалкохолни напитки и минерална вода, които се фиксират към болтовете на колелата. През зимата такава примитивна система за мониторинг може да спести часове на студа и куп разходи за ремонт.

 

 

 

Както много други гениални идеи, тази също е пределно проста. През зимата шофьорите „тирове“ в Русия често използват пластмасовите шишета като средство са своевременна диагностика на възможни неизправности на колелата на ремаркето.

 

 

Ниските температури в Сибир създават сериозен риск от замръзване на спирачките, в резултат на което колелата блокират и престават да се въртят. За водача е крайно трудно да забележи проблема от кабината преди да е станало прекалено късно.

 

 

Мощният двигател на влекача продължава да тегли прицепа дори да не се въртят всички колела, а когато шофьорът спре след няколкостотин километра, установява, че протекторът на гумата е изтрит до теловете. Освен че бърка в джоба, този проблем може да създаде също опасност от взрив на гумата и риск за леките коли покрай камиона.

 

 

Закрепените към болтовете на джантите бутилки от безалкохолно помагат на тираджиите да следят постоянно и състоянието на спирачките. С едно натискане на педала веднага става ясно кои колела се въртят и кои забавят въртенето си.

 

 

 

Руските тираджии приписват на пластмасовите шишета и охранителни функции. Познавачи твърдят, че да се открадне гума от камиона или ремаркето без да се вдигне шум е практически невъзможно ако за болтовете са захванати бутилки от безалкохолно.

 

fakti.bg

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

php2qt6xr_800x_

Туркменистан забрани думата коронавирус, арест за носене на маска по улиците

април 1, 2020
ПУТИН20151219.atyyrsbkvj

Путин мина на дистанционно управление

април 1, 2020
big_1908

Къванч Татлъту е приет в болница със съмнения за коронавирус

април 1, 2020
big_big_91288915_205810230698257_626546964397293568_n

Възможно ли е COVID-19 да се окаже най-великата обществена самопсихоза на човечеството?

март 31, 2020
italiia_koronavirus2

Италианският ”Република”: Очаква се да овладеем епидемията през май

март 31, 2020
991-ratio-lekari

Белодробен лекар разкри какви съвети е дал на семейството си, за да го предпази от COVID-19

март 31, 2020