405-247-f

 

 

В отговор на убийството на генерала от революционната гвардия Касем Солеймани Иран изстреля десетки ракети земя-земя по две военновъздушни бази в Ирак, където са разположени американски войски – Айн ал Асад и Ербил.

 

Държавната телевизия на Иран потвърди, че атаката е отмъщение за убийството на Касем Солеймани.

 

Операцията е с кодово название „Мъченик Солеймани“ и е извършена от звеното на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, което отговаря за ракетната програма на Иран.

 

„Айн ал Асад“ е военновъздушна база в западната иракска провинция Анбар. Ливанската телевизия „Ал-Маядин“ съобщава, че е унищожен един американски самолет.

 

Засега не е ясно дали има пострадали при атаката и какви други материални щети са нанесени.

 

„Иран не цели ескалация на напрежението или война, но ще се защитава при всяка агресия, каза днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

 

„Иран предприе пропорционални мерки за самоотбрана по силата на Член 51 от Устава на ООН, атакувайки база, от която бе извършено подло въоръжено нападение“, каза още Зариф.

 

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция каза, че военновъздушната база „Айн ал Асад“ в Ирак е напълно унищожена след извършената тази нощ атака, предаде ДПА. Ракетният обстрел по базата, в която са разположени сили на САЩ, бе „пълен успех“, каза революционната гвардия.

 

„В течение сме на информациите за атаки срещу американски обекти в Ирак. Президентът бе информиран, следи ситуацията отблизо и се съвещава с екипа си по националната сигурност“, каза говорителката на Белия дом Стефани Гришам.

 

Малко по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се прави оценка на щетите и се проверява дали има пострадали при иранското ракетно нападение срещу две иракски бази, предаде Ройтерс.

 

„Всичко е наред! Ракети бяха изстреляни от Иран по две военни бази, разположени в Ирак. Жертвите и щетите се оценяват.  Всичко върви добре! Днес имаме най-мощните и добре екипирани и въоръжени военни в света! Ще направя изявление утре сутринта“, написа Тръмп в Twitter.

 

Иран е изстрелял повече от дузина балистични ракети от своя територия по най-малко две иракски военни бази, използвани от предвожданата от САЩ коалиция, потвърди Пентагонът.

 

Според първоначалните информации има пострадали иракчани. Твърди се, че американските военни не са пострадали от нападението.

Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посочи, че трябва да се работи да се гарантира безопасността на военнослужещите. Пелоси също призова “да се прекратят ненужните провокации от Администрацията” и настоя Иран да спре насилието.

“Америка и светът не могат да си позволят война,” заяви Пелоси. 

От Белия Дом казаха, че президентът е информиран, следи ситуацията отблизо и е в консултации с екипа си по национална сигурност.

 

Служители от администрацията на президента Барак Обама коментираха в Туитър, цитирани от Вашингтон Поуст, че мащабът на нападението на Иран в сряда няма да е оправдание за ответен военен удар от САЩ.

Атаките бяха извършени часове след погребението на генерал Сюлеймани.