САЩ

САЩ нямат намерение да се изтеглят от Ирак

САЩ нямат намерение да се изтеглят от Ирак

big_31_4

 

Съединените щати нямат планове да изтеглят войските си от Ирак. Това заяви министърът на отбраната Марк Еспър, цитиран от световните агенции, пише Novini.bg.

Изказването му бе малко след като в разпространено проектописмо на американските военни до иракските власти бе посочено, че предстои препозициониране на силите на САЩ. Проектописмото бе оповестено след приетата от иракските законодатели необвързваща резолюция, която прикани САЩ да изтегли войските си от страната.

 

 

В Пентагона пред репортери Еспър не потвърди автентичността на писмото. Според военния министър написаното “не е съвместимо със сегашния етап”.

 

 

Объркването се случва на фона на заплахи към американските сили след убийството от САЩ на иранския генерал Касем Солеймани. Ръководителят на Началник-щабовете Марк Мили нарече проекта за писмо “грешка” и допълни, че не е било подписано и изобщо не е трябвало да бъде оповестявано. Мили каза още, че текстът е бил написан така, че се е намеквало за изтегляне, а “това не е това, което се случва.” По думите му реалната цел е била информиране на Ирак за препозициониране на сили в региона.

 

 

Междувременно бе наредено на военни сили-амфибия, в които са включени около 4,500 моряци и пехотинци, да се подготвят за оказване на помощ в Близкия изток. За момента изказаните намерения на Вашингтон за деескалация след убийството на Солеймани не се материализират и покачващото се напрежение създава възможност за пряк военен конфликт с въвличане на други страни и превръщането му в глобален. От друга страна, има опасения, че пренасочването на усилията на Пентагона встрани от т.нар. „Ислямска държава“ може да доведе до засилването на отслабените позиции на групировката.

 

 

Обезпокоителни за някои са и продължаващите заплахи на президента Доналд Тръмп за атакуване защитени от конвенция културно-исторически обекти. По темата в понеделник Еспър заяви, че военните ще следват “законите за въоръжени конфликти”.

loading...
САЩ

More in САЩ

САЩ640x480_1434736963

Безпрецедентно ниски нива на икономическата активност в САЩ

април 30, 2020
trumpdonald_042320upi4_lead-980x500

Стотици американци послушаха Тръмп и пиха дезинфектант и белина в борбата с COVID-19

април 27, 2020
trump

Тръмп: Брифингите за коронавируса са загуба на време

април 26, 2020
big_big_31_83ccc8b

САЩ обявиха официално от Белия дом: Ковид 19 умира за минути на слънце! ВИДЕО

април 24, 2020
tramp-predlozhi-da-se-inzhektira-453

Тръмп предложи да се инжектира дезинфектант като лечение на COVID-19

април 24, 2020
big_1ea7

Още над 4 млн. безработни в САЩ, вече над 20 милиона са без препитание

април 23, 2020