САЩ

САЩ нямат намерение да се изтеглят от Ирак

САЩ нямат намерение да се изтеглят от Ирак

big_31_4

 

Съединените щати нямат планове да изтеглят войските си от Ирак. Това заяви министърът на отбраната Марк Еспър, цитиран от световните агенции, пише Novini.bg.

Изказването му бе малко след като в разпространено проектописмо на американските военни до иракските власти бе посочено, че предстои препозициониране на силите на САЩ. Проектописмото бе оповестено след приетата от иракските законодатели необвързваща резолюция, която прикани САЩ да изтегли войските си от страната.

 

 

В Пентагона пред репортери Еспър не потвърди автентичността на писмото. Според военния министър написаното “не е съвместимо със сегашния етап”.

 

 

Объркването се случва на фона на заплахи към американските сили след убийството от САЩ на иранския генерал Касем Солеймани. Ръководителят на Началник-щабовете Марк Мили нарече проекта за писмо “грешка” и допълни, че не е било подписано и изобщо не е трябвало да бъде оповестявано. Мили каза още, че текстът е бил написан така, че се е намеквало за изтегляне, а “това не е това, което се случва.” По думите му реалната цел е била информиране на Ирак за препозициониране на сили в региона.

 

 

Междувременно бе наредено на военни сили-амфибия, в които са включени около 4,500 моряци и пехотинци, да се подготвят за оказване на помощ в Близкия изток. За момента изказаните намерения на Вашингтон за деескалация след убийството на Солеймани не се материализират и покачващото се напрежение създава възможност за пряк военен конфликт с въвличане на други страни и превръщането му в глобален. От друга страна, има опасения, че пренасочването на усилията на Пентагона встрани от т.нар. „Ислямска държава“ може да доведе до засилването на отслабените позиции на групировката.

 

 

Обезпокоителни за някои са и продължаващите заплахи на президента Доналд Тръмп за атакуване защитени от конвенция културно-исторически обекти. По темата в понеделник Еспър заяви, че военните ще следват “законите за въоръжени конфликти”.

loading...
0
САЩ

More in САЩ

orig-3

САЩ прехвърлят военни в Близкия изток, готови да ударят „много бързо и силно“ 52 обекта

януари 5, 2020
LENINGRAD REGION, RUSSIA - JUNE 5, 2019: The construction site of a section of the Nord Stream 2 natural gas pipeline near Kingisepp, Leningrad Region. Alexander Demianchuk/TASS

Ðîññèÿ. Ëåíèíãðàäñêàÿ îáëàñòü. Íà ñòðîèòåëüíîé ïëîùàäêå ó÷àñòêà ãàçîïðîâîäà "Ñåâåðíûé ïîòîê - 2" â ðàéîíå Êèíãèñåïïà. Àëåêñàíäð Äåìüÿí÷óê/ÒÀÑÑ

САЩ се опитват да спрат „Северен поток 2“, дадоха срок до 20 януари на компаниите, иначе – санкции

декември 28, 2019
ffbfb8abe7ae31fe0085198399d47a68

Сирия: САЩ крадат нефт, действат като пирати

декември 23, 2019
phpvudrhu_800x_

Импийчмънт в зацикляне: демократите отказват да предадат делото в Сената

декември 20, 2019
езсилниbig_2

САЩ клекнаха: Безсилни сме да осуетим „Северен поток 2”

декември 18, 2019
Former New York City Mayor Rudy Giuliani speaks at the annual Conservative Political Action Conference (CPAC) on March 2, 2007 in Washington DC. (Lauren Victoria Burke)

Рудолф Джулиани: Администрацията на Обама и Порошенко откраднаха 100 млрд. от Украйна

декември 16, 2019