САЩ

С писмо до ООН САЩ са „готови за сериозни преговори“ с Техеран

С писмо до ООН САЩ са „готови за сериозни преговори“ с Техеран

преговори768x432

 

 

В писмо до Съвета за сигурност на ООН посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт заяви, че САЩ са готови да преговарят „с цел да се предотврати по-нататъшното застрашаване на международния мир и сигурност или ескалация от иранския режим“.

Убийството на Солеймани е оправдано и аргументирано в писмото, съгласно член 51 от Хартата на ООН, който изисква държавите „незабавно да докладват“ на Съвета за сигурност за всички мерки, предприети при упражняване на правото на самозащита.

САЩ ще предприемат допълнителни действия „при необходимост“ в Близкия изток, за да защитят своя персонал и интереси, се добавя в писмото.

Обновена

Иран се сдържа, но ние ги удряме с нови санкции, обяви Тръмп

Той потвърди, че няма пострадали американци при ракетната атака

Иранският посланик в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви, че предложението на САЩ за преговори е невъзможно, докато САЩ продължават да прилагат сурови икономически санкции срещу Иран.

Преди това Тръмп предложи да проведе разговори с Иран без предварителни условия – и да се срещне с президента Хасан Рохани. През септември Хаменей заяви, че Иран никога няма да участва в двустранни преговори, заявявайки, че това е част от политиката на Америка „да оказва натиск върху Иран“.

Аятолах Хаменей заяви, че ако САЩ се присъедини отново към ядрената сделка, от която се оттегли през 2018 г., може да участва в многостранни преговори с Иран и другите страни по сделката.

Иран също посочи член 51 като оправдание за нападението си срещу американските бази.

В иранското писмо Раванчи пише, че Техеран „не търси ескалация или война„, след като упражнява правото си на самозащита, като предприема „премерен и пропорционален военен отговор, насочен към американска въздушна база в Ирак“.

Операцията бе прецизна и насочена към военни цели, като по този начин не остави съпътстващи щети за цивилни и граждански активи в района“, пише той.

 

Нюз БГ

loading...
САЩ

More in САЩ

big_big_31_83ccc8b

САЩ обявиха официално от Белия дом: Ковид 19 умира за минути на слънце! ВИДЕО

април 24, 2020
tramp-predlozhi-da-se-inzhektira-453

Тръмп предложи да се инжектира дезинфектант като лечение на COVID-19

април 24, 2020
big_1ea7

Още над 4 млн. безработни в САЩ, вече над 20 милиона са без препитание

април 23, 2020
big_139

Доналд Тръмп: Пристъпваме към откриване на страната

април 17, 2020
epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Майк Помпео: Или кардинални промени в СЗО, или САЩ спират вноските си

април 14, 2020
9d395f891cc041b977c8c8a04d5b2a8f

САЩ разследват СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

април 14, 2020