САЩ

С писмо до ООН САЩ са „готови за сериозни преговори“ с Техеран

С писмо до ООН САЩ са „готови за сериозни преговори“ с Техеран

преговори768x432

 

 

В писмо до Съвета за сигурност на ООН посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт заяви, че САЩ са готови да преговарят „с цел да се предотврати по-нататъшното застрашаване на международния мир и сигурност или ескалация от иранския режим“.

Убийството на Солеймани е оправдано и аргументирано в писмото, съгласно член 51 от Хартата на ООН, който изисква държавите „незабавно да докладват“ на Съвета за сигурност за всички мерки, предприети при упражняване на правото на самозащита.

САЩ ще предприемат допълнителни действия „при необходимост“ в Близкия изток, за да защитят своя персонал и интереси, се добавя в писмото.

Обновена

Иран се сдържа, но ние ги удряме с нови санкции, обяви Тръмп

Той потвърди, че няма пострадали американци при ракетната атака

Иранският посланик в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви, че предложението на САЩ за преговори е невъзможно, докато САЩ продължават да прилагат сурови икономически санкции срещу Иран.

Преди това Тръмп предложи да проведе разговори с Иран без предварителни условия – и да се срещне с президента Хасан Рохани. През септември Хаменей заяви, че Иран никога няма да участва в двустранни преговори, заявявайки, че това е част от политиката на Америка „да оказва натиск върху Иран“.

Аятолах Хаменей заяви, че ако САЩ се присъедини отново към ядрената сделка, от която се оттегли през 2018 г., може да участва в многостранни преговори с Иран и другите страни по сделката.

Иран също посочи член 51 като оправдание за нападението си срещу американските бази.

В иранското писмо Раванчи пише, че Техеран „не търси ескалация или война„, след като упражнява правото си на самозащита, като предприема „премерен и пропорционален военен отговор, насочен към американска въздушна база в Ирак“.

Операцията бе прецизна и насочена към военни цели, като по този начин не остави съпътстващи щети за цивилни и граждански активи в района“, пише той.

 

Нюз БГ

loading...
0
САЩ

More in САЩ

бомбар90812-560x315-trim(0,0,1439,1079)

САЩ изпращат шест бомбардировача B-52 в Близкия изток

януари 7, 2020
big_31_4

САЩ нямат намерение да се изтеглят от Ирак

януари 7, 2020
orig-3

САЩ прехвърлят военни в Близкия изток, готови да ударят „много бързо и силно“ 52 обекта

януари 5, 2020
LENINGRAD REGION, RUSSIA - JUNE 5, 2019: The construction site of a section of the Nord Stream 2 natural gas pipeline near Kingisepp, Leningrad Region. Alexander Demianchuk/TASS

Ðîññèÿ. Ëåíèíãðàäñêàÿ îáëàñòü. Íà ñòðîèòåëüíîé ïëîùàäêå ó÷àñòêà ãàçîïðîâîäà "Ñåâåðíûé ïîòîê - 2" â ðàéîíå Êèíãèñåïïà. Àëåêñàíäð Äåìüÿí÷óê/ÒÀÑÑ

САЩ се опитват да спрат „Северен поток 2“, дадоха срок до 20 януари на компаниите, иначе – санкции

декември 28, 2019
ffbfb8abe7ae31fe0085198399d47a68

Сирия: САЩ крадат нефт, действат като пирати

декември 23, 2019
phpvudrhu_800x_

Импийчмънт в зацикляне: демократите отказват да предадат делото в Сената

декември 20, 2019