Здраве

Татко и синко – тати урежда 700% печалба от лекарства, синко – на 25000 лв. заплата в частна болница

Татко и синко – тати урежда 700% печалба от лекарства, синко – на 25000 лв. заплата в частна болница

Д-р Дечо Дечев обяви напускането си от  Националната здравно осигурителна каса.  Той поясни, че е поел ангажимент в рамките на този мандат, който приключва на 12 март.

Дечев разкритикува водената от здравния министър Кирил Ананиев политика като даде пример за прокарани лобистки текстове в закона, заради които здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска.

 

 

 

Припомняме, синът на Ананиев е икономически чиновник в частна болница, с 25 хиляди лева месечна заплата. Не е доктор дори, заема бутафорен финансов пост. Ето защо…
“Примерно – едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна, го плащаме на цена от 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща?

 

 

 

Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче – един път пипаме котлона, втори път, трети път – животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме”, коментира Дечев пред “Дарик”.
По думите му за една голяма част от болниците – частните – е било забранено на касата да иска финансови показатели. Тоест, държавните и общинските болници дават отчети как са похарчили парите си, а частните – не.

 

 

 

Той отправи критика и към обещаните от правителството през пролетта 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри .

“В няколко случая през годината каруцата беше поставена пред коня. Първият случай беше с тези 50 милиона за сестрите, за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност.

 

 

Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. и беше казано – да ги даде касата. Касата как може да ги даде? Единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без касата да знае – увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме касата под свършен факт. Реалният резултат е такъв – ние наказваме работещите болници. Два пъти разбрахме, че котлонът пари и продължихме да го пипаме”, каза д-р Дечев.

 

 

Според него е необходимо и да се намали броят на болниците в страната, включително чрез обединение, преструктуриране и т.н.
“Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387 в момента, с които касата има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушава достъпът и качеството на лечение. Категорично ви го казвам. Много тежко политическо решение”, заяви д-р Дечев.

Източник: Банкеръ, с редакции

 

bulbulgnewsbgg.blogspot.com

loading...
0
Здраве

More in Здраве

2112068193

България сред първите в ЕС по брой заболели от туберкулоза… ГРАФИКИ

януари 11, 2020
big_31_4276

Гавра! Екип на Спешна помощ пее чалга, докато вози болен мъж… ВИДЕО

януари 10, 2020
zx620y348_4013929

„Капитал“: Кабинетът иска нова правителствена болница, но за по-тесен кръг

януари 8, 2020
377587a79afdecf9a966968549e244ea371a5d47

Гинеколожка от „Пирогов“ извърши нещо ужасно с млада жена

януари 4, 2020
bebe

Бебе на 9 дни е настанено в болнична стая при температура от 15 градуса

януари 4, 2020
Screenshot_9-2

Лекар разкри какво са яли хората, победили рака в последен стадий

януари 3, 2020