Анализи

„Форбс“: Уолстрийт приветства реформите на Путин

„Форбс“: Уолстрийт приветства реформите на Путин

Оставката на правителството бе водеща новина от Русия на 15 януари. В отговор, финансовите пазари дори не трепнаха. Руските акции приключиха деня с повишение и пребориха конкуренцията. На следващата сутрин московските акции се покачиха с 0.7%.

 

Въвеждат се нови правила на играта. Съдейки по всичко, властта на следващия президент ще отслабне, а министър-председателят ще получи повече пълномощия. Сегашното правителство, оглавявано от Дмитрий Медведев, нямаше избор и подаде оставка, за да не пречи на реформата. Путин му благодари за свършената от него работа. А Уолстрийт се отблагодари на Путин (разбира се в преносен смисъл) с ръст на акциите на борсовия фонд Market Vectors Russia (RSX). Руските акции продължиха да растат, даже на фона на падащите цени на базовия индекс на нефта MSCI за развиващите се икономики и на двата крупни индекса на Китай –  CSI-300 и MSCI China, в този щастлив за американско-китайските отношения ден.

 

За временен премиер Путин назначи Михаил Мишустин, руски икономист и шеф на Федералната данъчна служба от 2010 г. Кандидатурата му бе одобрена от руския парламент, а има голяма вероятност през 2024 г. той да бъде и следващият руски президент. Мишустин е фигура от обкръжението на Путин и на него се приписва успеха в борбата с фалшивите данъчни декларации за ДДС и реформирането на данъчното ведомство. В негово лице хората виждат привърженик на бизнеса и противник на бюрокрацията.

 

Сътрудникът на аналитичния отдел на списание  The Economist Аделине Ван Хауте смята, че „ще има много неустойчив баланс“ след оставката на кабинета на Медведев до идването на нови хора. „На Путин му трябва някой достатъчно силен, за да може да управлява страната, но не толкова, че да подкопае приемствеността“. Какво ще прави Путин след четири години, когато приключи неговият последен президентски мандат, остава загадка. Едва ли някой в Русия вярва, че той спокойно ще излезе в пенсия. Путин е въплъщение на човек, който „не си отива кротко в тъмнината“ (строфа от стихотворение на Дилан Томас, б.пр.).

 

Според глобалния анализатор от Statfor Сим Так “ Кремъл се опитва да подчертае демократичния характер на промените, но на практика от новите пълномощия ще се възползва едно правителство, което ще остане, както досега, под контрола на Путин и неговото обкръжение. Изглежда, че сме свидетели на плавен преход от еднолично управление на Путин към една значително по-системна структура на властта. Тази стъпка ще превърне Путин в царствена фигура“.

 

В аналитичния отдел на списание The Economist предричат, че Путин ще създаде за себе си нова авторитарна длъжност – например, председател на парламента или на Държавния съвет или суперпремиер с разширени пълномощия, която ще заеме след приключване на президентския му мандат.

 

Като цяло, западните медии не допускат, че Путин предприема реформи с цел демократизиране на системата. По-скоро гледат на него като на новия Романов или руския Си Дзинпин.

 

Но както Уолстрийт не се притеснява от държавния контрол на Си, така и чуждите инвеститори едва ли ще се сепнат от случващото се в Русия, стига страната да остане отворена за бизнес и да поддържа що-годе мирни и делови отношения със САЩ и Европа.

 

Превратът на Путин, както го нарекоха медиите, естествено не се харесва на Вашингтон. Трусът, предизвикан от действията на руския президент дава нов повод на русофобите да ругаят Кремъл. Възможно е инвеститорите да изпитват леки опасения от евентуалното въвеждане на нови санкции от страна на настроения враждебно към Русия американски Конгрес. Но както отбелязва Ван Хауте, „последователността в икономическата и външната политика е гарантирана, докато на власт е Путин“.

 

 

Превод за „Гласове“: Никола Стефанов

 

Източник: www.forbes.com

loading...
0
Анализи

More in Анализи

991-ratio-koronavirus

В Германия „попариха“ България за коронавируса: Някои части просто не се връзват!

април 4, 2020
big_big_91288915_205810230698257_626546964397293568_n

Възможно ли е COVID-19 да се окаже най-великата обществена самопсихоза на човечеството?

март 31, 2020
200317115114-660x371

Проф. Жилбер Дерай: Опасността от коронавируса не е това, което мислите

март 18, 2020
54e6a50c68e16ff430714f10cdd7230f

Защо се изкупи точно тоалетната хартия?

март 14, 2020
0000441140-article2

Тоалетната хартия – „икона“ на масовата паника: защо хората се презапасяват с нея?

март 13, 2020
ита1582561917-ita

WSJ: Защо в Италия умират повече хора от коронавируса, отколкото в Китай?

март 12, 2020