Политика

Адв. Даниела Доковска: Разгласяването на СРС от длъжностно лице е престъпление

Адв. Даниела Доковска: Разгласяването на СРС от длъжностно лице е престъпление

Даниела Доковска: Разгласяването на СРС от длъжностно лице е престъпление

Адв. Даниела Доковска. Снимка: Надежда Чипева, „Капитал“

 

„Съгласно член 145-а от Наказателния кодекс, който използва информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв. А когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв. В този случай съдът може да постанови и лишаване от права.“ Това коментира пред „Дневник“ адвокат Даниела Доковска.

 

 

По повод разпространените до медиите разговори между ген. Цанко Стойков, срещу когото се води досъдебно производство, президента Радев и двама подчинени служители на ген. Стойков, „Дневник“ се обърна за разяснение към адвокат Даниела Доковска.

– Как бихте коментирали днешната новина от прокуратурата за телефонните разговори с участието на президента Радев?
– Съгласно член 145-а от Наказателния кодекс, който използва информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв. А когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв. В този случай съдът може да постанови и лишаване от права.
– Но в съобщението се казва, че това става с разрешението на наблюдаващия прокурор съгласно член 198 от НПК?

– Материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление.

 

– Как може или трябва да действа прокуратурата в този случай?
– Според член 103, ал. 4 на Конституцията срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване. Кое не е ясно в този текст ?!

 

Източник: „Дневник“

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024