Политика

„Балкански поток“ си е наш, няма нищо общо с „Турски поток“, обяви Борисов

„Балкански поток“ си е наш, няма нищо общо с „Турски поток“, обяви Борисов

 

троицаbig_12fe

 

 

В днешния важен за България в геополитическо и икономическо отношение ден премиерът Борисов реши плътно да следва стратегията си, според която газопроводът на българска територия няма общо с „Турски поток“.

 

 

 

„Много от вас са се питали – те защо не ни спират строежа на „Балкански поток“, както ние го наричаме..? Защото първо – той не е продължение на „Турски поток“. Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – така ни е отредил Господ.

 

 

България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори”.

 

 

Така министър-председателят обоснова строителството на газопровода по време на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Той поясни, че нашата газопреносна система е реверсивна, за да може да транспортира газ от всички посоки.

 

 

„Когато нямаш тръби и компресори, ти не можеш да си хъб. От президента Тръмп до държавния секретар и посланика всички знаят какво правим ние. Нищо не правим на тъмно, скрито и недоговорено. С 1 милиард е по-евтин проектът, който се изпълнява в момента и той дава възможност за транзитиране, транспортиране, а и самата България да използва най-евтин газ“, допълни Бойко Борисов.

 

 

 

Премиерът подчерта, че след срещата му с Тръмп България продължава да се придържа изцяло към икономическите си интереси и страната ни се е върнала на газовата карта, вместо да е само ползвател на природния ресурс.

 

 

 

„Ключовата дума е стратегически газов хъб – хъб или газоразпределител означава, че България се върна на газовата карта от целта преди години на старата администрация ние да станем само клиент.

 

 

 

Да, ние бяхме лоялни, когато беше войната в Украйна, бяхме лоялни на ЕС и НАТО, но това не означава, че България трябва да излезе от стратегическото си място на газоразпределител“, посочи министър-председателят.

 

 

 

Междувременно той обяви, че България ще поиска от САЩ специални цени за доставка на американски втечнен газ, вместо да се минава през посредници.

 

 

Американският газ в момента е с 10% по-евтин от този, който България купува от Русия“, вметна премиерът. 

 

 

Днес на заседание на Министерския съвет ще бъде взето и решение България да закупи 20% от акциите на терминала за втечнен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания.

 

Лупа БГ

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024