Политика

ВОЙНА СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА! КС СВЕТКАВИЧНО ОБРАЗУВА ДЕЛО ПО ИСКАНЕТО НА ГЕШЕВ

ВОЙНА СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА! КС СВЕТКАВИЧНО ОБРАЗУВА ДЕЛО ПО ИСКАНЕТО НА ГЕШЕВ

Geshev_Radev
Конституционният съд реагира светкавично и образува конституционно дело № 1/2020 г. по искане на Главния прокурор на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България.

 

 

Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова“. Това се казва в кратко съобщение  от КС, публикувано на сайта. На практика от съда реагираха светкавично на питането на главния прокурор Иван Гешев дали може да разследва президента и неговият заместник за държавна измяна.

 

Питането до КС се обобщава в два пункта. Единият е кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента (в случая Румен Радев) въпреки имунитета му, какво следва да прави после с това разследване и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава. Датата на питането е заличена и не става ясно кога е изпратено до КС. Съдия Финкова е в КС от 2015 г. от квота на президента Росен Плевенлиев.

 

 

Мрежата прелива от коментари и догадки какво точно цели главният прокурор Иван Гешев с въпросното си искане. Мнозинството е категорично – това е мутренска атака и опит за сплашване на държавния глава – или слушаш, или ще ти се случи така, че ще те разследваме. 

 

Доста хора подозират, че не друг, а Борисов лично е активирал Гешев в случая, за да се премахне последната пречка по пътя на новото разграбването на България, а това е Радев!

 

Засега Радев е единствения човек в управлението на държавата,който настоява за промени в Конституцията по отношение на безконтролността на главния прокурор в държавата…
Днешните въпроси на Гешев,който има юридическо образование само и единствено от Симеоновската полицейска школа,показват и вътрешния му гняв, и замисления начин за подтекстова заплаха към държавния глава…

 

 

Дотук стигнахме – вместо водната криза и останалите престъпления на властта, да се разследва президента, възмутени са всички.

 

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване от Конституционния съд за имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

 

„Кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента, въпреки имунитета му, какво следва да прави с евентуално разследване и какво е държавна измяна?“, попита Гешев.

 

В искането обвинител номер едно пита и дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства, в случай че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента

 

 

 

Според сега действащия закон, двамата не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

 

 

Новината за питането на Гешев става ясно от официално съобщение, публикувано на сайта на държавното обвинение. И идва ден преди Румен Радев да отчете свършеното през третата година от мандата си.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024