Политика

Ердоган, Путин, Борисов и Вучич официално откриха „Турски поток“!

Ердоган, Путин, Борисов и Вучич официално откриха „Турски поток“!

 

потокааааа1578489966

 

 

Президентите на Турция, Русия и Сърбия и премиерът на България – Реджеп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и Бойко Борисов откриха газопровода „Турски поток“! Четиримата лидери символично завъртяха червения пусков кран на газопровода.

 

Церемонията на брега на „Златния рог“ ръководи държавният глава на Турция. Президентът Ердоган е поканил персонално високопоставените си гости.

 

Това е исторически проект, каза в началото на церемонията Ердоган. И призова: „Нека не превръщаме Средиземно море в море на конфликти!“

Президентът на Турция пожела „На добър час!“ на новия газопровод.

 

Турският президент изтъкна, че нито един проект, който игнорира интересите на Анкара в Средиземно море, няма да успее.

Ердоган подчерта, че „Турски поток“ е наречен „турски“ от „скъпия му приятел Путин“.
„Турция и Русия дават пример за сътрудничество и на базата на това сътрудничество ще продължат да поставят своите подписи под нови успехи. Виждаме, че има голям интерес от Европа към продължението на потока. Турция с инвестициите, които прави в последните години заема важно място на енергийния пазар“, подчерта Ердоган.

Президентът припомни и, че с Русия отбелязват 100 години от установяване на дипломатическите отношения. Ердоган се върна назад във времето чак до цар Иван Трети и отбеляза, че тогава са положени усилията на сътрудничеството между Русия и Турция. И изтъкна, че може да се говори повече от 500 години сътрудничество.

 

По думите му това са две страни от Евразия, които показват пример на сътрудничество, който ще допринесе за мира в региона.

 

„Не можем да забравим приятелските отношения. Дори и по време на Студената война, Турция и Русия не са дали да бъдат нарушени съседските отношения между страните“, посочи Ердоган. Президентът отчете увеличението на стокооборота между двете страни.

„Aко имаш умен приятел, пътят е наполовина извървян“, изтъкна Ердоган.

„Турският поток“ ще бъде символ на новото време. Също така целият регион ще се възползва от този проект, както е казано в една руска поговорка –  умен приятел ти дава възможност да преминеш половината път още в самото начало. Такава поговорка има и в Турция. Това означава, че както пътят е важен за нас, така и че човекът, с който си тръгнал на този път е важен. Турско-руското приятелство с различни проекти още веднъж показва нашето отношение. Надявам се, че в бъдеще двете страни – Русия и Турция като приятелски страни ще продължат със същата решителност да осъществяват и други проекти“, продължи държавният глава на Турция.

 

Ердоган не пропусна да отбележи в речта си и усложнената ситуация в Близкия изток.
„Уважаеми гости, както и вие следите в последно време в региона се развиват различни събития, които ни напрягат. Нашият партньор САЩ, а също така и нашият съсед Иран. Можем да говорим вече за конфликт между тези две страни. Нито Ирак, нито Либия, нито морският енергиен транспорт, нито страните в залива трябва да се превръщат в зона на конфликт“, каза още Ердоган.

„Нашата съседна страна Ирак – те също имат проблеми с устойчивото развитие“, допълни още президентът на Турция. Той посочи, че са готови да направят всичко възможно да бъде обезпечена териториалната цялост на Ирак и устойчивото развитие на страната.

 

„За нас е чест да ви посрещнем в Истанбул. Надявам се 2020 г. да донесе само добри неща, както за нашите народи, така и на целия свят. Ще си позволя да ви поздравя, да ви честитя новата година. Сътрудничеството между Турция и Русия дава своите плодове. Ние се намираме тук, за да открием „Турският поток“. Това е проект, по който работихме заедно с нашите приятели от Русия. Това е исторически проект. Морската част на проекта беше приключена през изминалата година и се срещнахме отново с Истанбул с моя приятел г-н Путин“, каза в началото на церемонията Реджеп Ердоган.

 

item_3p1a9253

 

 

„Турски поток“ е важен за Русия и Турция, също и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент, подчерта от своя страна президентът на Русия Владимир Путин.

 

Според руския президент разработването на трансчерноморския газопровод показва, че стратегическото партньорство между Русия и Турция дава положителни резултати.

„Взаимодействието между Турция и Русия се развива във всички сфери, независимо от ситуацията, която се наблюдава в момента в света. Искам да отбележа, че износът на природен газ вече се осъществява почти 30 години“, продължи Путин.
„Уважаеми приятели, уважаеми колеги, вашият висок професионализъм, вашето активно участие даде възможност този проект да бъде приключен в определения срок. Също така искам да изкажа благодарност на представителите на властта в Турция, на първо място на президента на Турция за тяхното съдействие“, заяви още Путин.
Той благодари за проявената политическа воля от страна на Турция, която е предпочела интересите на своята страна пред други варианти.

 

„Както в енергийния сектор, така и в други области виждаме, че можем да решаваме много различни амбициозни задачи, ако имаме добра воля за това. В заключение бих искал да кажа още нещо. Ние живеем в наистина в много сложен свят. За съжаление в региона, в който се намираме в момента, има много сериозни тенденции за обостряне на съществуващата ситуация. Турция всъщност показва друг пример. Пример за сътрудничество, за благото на нашите народи, за благото на Европа, за благото на целия свят“, добави президентът на Русия.
Форумът е в конгресния център „Халич“. Путин, Ердоган, Вучич и Борисов застават един до друг, за да ударят тържествения гонг на първата отсечта на Транграничния газопровод, който ще отвежда руското синьо гориво под водите на Черно море, през Турция, България и Сърбия до разпределителен хъб край Виена, а от там до Централна Европа.

 

Очаква се церемонията да продължи час и половина. След това е предвидена семейна снимка, както и двустранна среща между българския премиер и турския президент.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов бе посрещнат на летището в Истанбул от посланик Надежда Нейнски. В българската делегация са министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024