Европа

Край! Европейският съюз ратифицира сделката за Брекзит, Британия вече е свободна

Край! Европейският съюз ратифицира сделката за Брекзит, Британия вече е свободна

big_1251

 

 

Европейският парламент ратифицира споразумението за Брекзит, подпечатвайки излизането на Великобритания от ЕС. Сделката разчиства окончателното препятствията пред излизането на Великобритания от Евросъюза.

Гласуването от парламента в Брюксел след емоционален дебат, премина с 621 на 49 гласа. След него членовете на ЕП запяха в хор „Auld Lang Syne“, традиционна шотландска песен за сбогом, пише Дарик.

Малко преди дебата френският президент Еманюел Макрон заяви, че излизането на Великобритания от ЕС в петък ще бъде „тъжен ден“ и добави: „Това е урок за всички нас“.

В същото време той предупреди Лондон, че Франция няма да „се поддава на натиск или бързане“ при преговорите за бъдещата търговска сделка. Това е първия случай, при който държава членка напуска общността.

През 2016 г. правителството на Дейвид Камерън провежда референдум за членството на Великобритания в ЕС със следната формулировка на въпроса: „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?”

В подкрепа на напускането на Евросъюза се обявяват почти 52 % от гласувалите.

Европейският съюз е уникален по рода си икономически и политически съюз между 28 европейски държави, заемащи по-голямата част от територията на европейския континент.

На 31 януари след 47-годишно членство Великобритания ще напусне официално Европейския съюз. Британското знаме ще бъде свалено от пилоните пред Европейския парламент и ще бъде поставено в Дома на европейската история.

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024