ОБЩЕСТВО

Москва с официална остра реакция: Изгонването на нашите дипломати е провокация, която ще има последици

Москва с официална остра реакция: Изгонването на нашите дипломати е провокация, която ще има последици

 

big_russia-flag-std_1

 

„Министерството на външните работи на Руската федерация оценява изгонването на двамата руски дипломати от София като откровено неприятелска стъпка и провокация. Русия си запазва правото да предприеме реципрочни действия“, съобщи министерството на външните работи, цитирано от РИА Новости.

 

„Смятаме, че ходът на София е открито недружелюбен и провокативен, който противоречи на конструктивния и традиционно взаимоуважителен характер на руско-българските отношения. Запазваме правото да предприемем ответни мерки“, се казва в съобщението.

 

 

 

„На 24 януари българските власти решиха да експулсират от страната дипломат на посолството и служител на търговското представителство на Руската федерация в България. Не бяха представени ясни доказателства за това решение“, коментират от външното министерство.

 
От Министерството допълват, че „България не е представила никакви смислени доказателства за решението си да изгони руските дипломати“, съобщи ТАСС.

 

 

Вчера (24 януари) посланикът на Русия в България получи писмо от българските власти, в което двама руски дипломати се обявяват за „персона нон грата“. Според българската прокуратура един от руските държавни служители е работил в консулския отдел на руското посолство в София, докато другият е работил в Търговскто представителство на Русия.

 

 

Междувременно САЩ, Великобритания и Канада изразиха и подкрепиха изгонването на двамата руски дипломати от България.

 

От мисията на Вашингтон в София приветстваха действията на българските власти за: „защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж“.

 

От посолството на Великобритания у нас също подкрепят предприетите от българските власти стъпки, както и съществуващата проактивната позиция на България за противодействие на чужди, цитирам „зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет“.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024