Политика

Нинова: Правителството на Борисов превърна красива България в сметище! То е риск за страната

Нинова: Правителството на Борисов превърна красива България в сметище! То е риск за страната

нинова0d3b73639_ninova_parlament

 

 

 

500 хиляди българи са на режим на водата. Това е заради хаос в управлението на сектора.

 

Това заяви от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изложи мотивите на левицата да иска вот на недоверие на третото правителство на Бойко Борисов.

 

Правителството на Борисов превърна красива България в сметище, изтъква Нинова.

 

За 5 години 735 000 тона боклуци са вкарани в България от трети стани. Прокуратурата открива планини от боклуци. Българите дават по-големи такси за отпадъци от белгийците. Плащат се 4 вида такси и оддръжки за събирането на отпадъците. Хората плащат, за да се тровени, а други им прибират парите. Това се нарича корупция и тя става благдарение на управлението“, заяви Нинова.

„Правителството се оправдава с БСП, когато са притиснати до стената. След 10 години управление на ГЕРБ и похарчени 3 млрд. лева, загубата на вода се е увеличила. Къде отидоха парите дадени от хората“, попита лидерът на БСП.

„Правителството на Борисов е риск за България. Всяка промяна за по-добро минава през оставката им“, завърши лидерът на БСП.

Високомерни, самодоволни и самозабравили се във властта, не обърнахте внимание на предупрежденията на опозицията, обърна се към представителите на ГЕРБ тя. И посъветва: „Калинките да замълчат, да говорят експертите!“

 

„Създадохте криза, имитирате решения, има опасност да създадете нова криза. Изобщо – цялото управление на ГЕРБ е управление на кризи, които сами създавате поради безхаберие, некомпетентност и корупция.

Рисковете, уважаеми българи, не са в природата, не са във водопреносната мрежа, правителството на Борисов вече е риск за България! Досега беше вредно, но вече е потенциално опасно и е риск за България! Оставането му на власт гарантира нови кризи.

Затова всяка промяна към по-добро, минава първо през неговата оставка!“, заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

 

Винаги, когато е притиснато до стената, правителството се оправдава с миналото, посочи тя.

 

В началото на своето изложение Корнелия Нинова приветства експертите и жители на Перник, които присъстват на заседанието.

Тя призова, ако управляващите смятат, че вотът на недоверие е саботаж към легитимно избрано правителство, да се обърнат към присъстващите и да им обяснят, че си „въобразяват“, че нямат вода.

 

„Искането за гласуване на вот на недоверие на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е предизвикано от провала в областта на опазването на околната среда и водите. Този провал застрашава пряко живота и здравето на българските граждани. Водната криза в Перник, а вече в други градове и села, нерегламентираните тонове отпадъци, както и опасните стойности на замърсения въздух са пряка последица от безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на „Борисов“ 3.

Кризата не е природно бедствие, а управленско“, подчерта лидерката на БСП.

Според нея има нормативен хаос по темата за управлението на околната среда и водите.

Към него се добавя институционален такъв. Институциите, които трябва да управляват политиката по околна среда и води са над 11″, отчете Нинова.

„Третото доказателство за провала са фактите.

Официално 350 000 души в цялата страна, но с частичните спиране на вода в нови и нови градове 500 000 са на режим на вода. На първите места сме в Европа по мръсен въздух и вече сме осъдени от съда на ЕС за това. Очакват се санкции, които ще плащате вие всички уважаеми български граждани.

Световната здравна организация в свой доклад пише за България, че 15 хил. души умират преждевременно от замърсения въздух“, изтъкна лидерът на БСП.

По думите й всеки ден ставаме свидетели на откриване на нови и нови боклуци, каза Нинова и попита кой е издал разрешение.

 

Нинова коментира истинските причини за вота на недоверие.

„След 10 години управление на ГЕРБ, похарчени приблизително 3 млрд. лв. загубата на вода се е увеличила от 60 на 61 %. Защо? И къде отидоха парите, инвестирани уж за подновяване на мрежата?“, попита тя и уточни, че за 10 години е увеличавана цената на водата, а гражданите получават мръсна и негодна за пиене вода.

 

По думите й няма смислени и логични отговори. Лидерът на БСП се спря и на кризата в Перник. Тя отбеляза, че кризата в Перник се дължи на умишлени действия преди изборите, а като втора причина изтъкна безхаберие.

„Доведохте тази криза до умишлено бездействие заради изборите. Какво да се прави сега? Безспорно всички трябва да помагаме на Перник. Необходими са конкретни, умни и мъдри, професионални експертни решения, но паникьосани от общественото напрежение, продължавате с грешките и рискувате много. Вие създадохте тази криза, сега имитирате решения и рискувате много. Продължавате да заблуждавате хората, че може да се реши проблема за 45 дни.Вчера ваш министър обяви, че не само няма тръби, а тепърва ще се произвеждат. Бъдете обективни и истински с хората, изтъкна тя. Корнелия Нинова заяви, че БСП предлага алтернатива.

„След 10 години упралвление платихме 500 млн. лв. за ремонти на язовири. 400 са предаварийно състояние“, каза още тя.

„Изправихте пред заплаха сигурността и здравето на 100 000 души в Перник. Доведохте тази криза с умишлени действия. Безспорно всички трябва да помагаме на Перник, но паникьосани, продължавате с грешките и рискувате много. Вие създадохте тази криза, а сега имитирате решение, подечрта Нинова.
Очаквайте подробности!

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024