СВЯТ

Нов американски удар срещу проиранските сили в Ирак, войната може да пламне всеки момент

Нов американски удар срещу проиранските сили в Ирак, войната може да пламне всеки момент

 

Ескалацията между САЩ и Иран продължава и в събота с нов американски удар срещу проиранските сили в Ирак, преди погребението на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани и неговия главен поддръжник в страната, съобщава АФП.

 

 

Малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не търси война с Иран, Вашингтон нареди въздушен удар срещу конвой на шиитските милиции „Хахд аш Шааби“, коалиция от проирански паравоенни формирования. Телевизионният канал As Sumaria съобщи, че американският удар е поразил медицински конвой, а не военни командири, като шестима души са загинали, а трима са ранени, предаде ТАСС.

 

 
Ситуацията в Ирак рязко се влоши след няколко атаки на американските ВВС на 29 декември срещу пет обекта на групировката „Катаиб Хизбула“ в Сирия и Ирак. Тогава Пентагонът заяви, че тази структура е отговорна за обстрела на иракската база край Киркук два дни по-рано, при който бе убит американски цивилен служител.

 

 
Ситуацията се задълбочи още повече, след като американските ВВС, по заповед на президента Доналд Тръмп, нанесоха удар близо до летището в Багдад в петък вечер, убивайки командира на специалните сили на „Ал Кудс“ на Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на иранските въоръжени сили) Касем Солеймани.

 

 

 

Заместник-ръководителят на „Ал Хашд аш Шааби“ Абу Махди ал Мухандис и още няколко души бяха убити заедно с него. Според Вашингтон твърди, че ударът имал отбранителен характер и имал за цел да защити американските войски, разположени в Ирак и други страни.

 

Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024