СВЯТ

Папата плесна по ръката нахална жена (Видео)

Папата плесна по ръката нахална жена (Видео)

Видео с папа Франциск, който се измъква от лапите на почитателка, се превърна в хит в социалните медии с коментари относно бързата реакция на Светия отец. Франциск беше посрещнат на площад „Свети Петър“ и се обръщаше, когато една жена извика нещо, сграбчи го за ръка и почти го накара да падне. 83-годишният глава на католическата църква направи гримаса, преди да успее да се освободи, като плесна два пъти по ръката жената, предаде dariknews.bg.

 

 

След това продължи обиколката си, ходейки с известни затруднения, като поддържаше малко по-голямо разстояние от посетителите, и постепенно отново се отпусна, когато влезе в контакт с други деца.

 

В туитър най-вече подкрепят инстинктивната реакция на понтифа.

 

„Той е човек. Папа, който не е имунизиран срещу болка или избягване на реакция на болка“, пише в един от коментарите.

 

В първата си литургия през Нова година папата заклейми „цялото насилие над жени“ като „оскверняване на Бог, роден от жена“, позиция, подчертана от няколко ентусиасти в туитър.

 

Всяко насилие срещу жените е поругаване на Господа.“ Това заяви папа Франциск в новогодишното си послание от Ватикана, в което осъди употребата и жестокостта срещу жените в съвременния свят. Той призова и да се прекрати експлоатацията на женското тяло.

 

В проповед в изпълнената с хора базилика „Св. Петър“ папата защити също правата на жените да търсят на ново място по-добър живот за децата си и осъди онези, които мислят само за икономически растеж, а не за благосъстоянието на другите.

 

„Колко често женското тяло е жертвано на скверния олтар на рекламата, печалбата, порнографията, експлоатирано като повърхност за употреба“, цитира думите му „Ройтерс“. Според Франциск женското тяло „трябва да бъде освободено от потребителско отношение и трябва да бъде уважавано и почитано“.

 

 

По повод правото на жените да имигрират в търсене на по-добър живот за децата си папата заяви: „Има майки, рискуващи опасни пътища в отчаян опит да дадат на плода на своята утроба по-добро бъдеще и са осъждани за това като безотговорни от хора с пълни стомаси, но със сърца, изпразнени от любов“.

 

dnes.dir.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024