Политика

Петкова обеща в САЩ да намалим с 50% руския газ, така сме щели да станем независими

Петкова обеща в САЩ да намалим с 50% руския газ, така сме щели да станем независими

Заместник-секретарят по енергетика на САЩ Марк Менезес и министър Теменужка Петкова Снимка: Министерство на енергетиката

До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50 на сто от потреблението на природен газ в страната, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на визитата си във Вашингтон. В момента използваният у нас природен газ е 99 процента руски. Разнообразяването на доставките с 50 на сто може да се случи само, след като е готова газовата връзка с Гърция, която по план трябва да влезе в експлоатация до края на тази година. По нея в страната ни ще влизат американски и азербайджански газ, пише economic.bg.

 

 

 

Диверсификацията означава, че страната ни ще намали потреблението на руски газ с 50 процента още тази година въпреки че договорът ни с „Газпром експорт“ приключва през 2022 г. За да изпълни обещанието си страната ни ще трябва да внася 1.5 млрд. куб. метра различен от руския газ, но да продължи да плаща за него. Съгласно договора с руснаците по условието „take or pay“, компанията е длъжна да заплаща поръчани, но невзети количества газ. Чрез тази клауза България ще може да получи оставащите руски доставки, след като изтече договорът 2022 г. и през следващите две години да получава 50 на сто различен от руския газ.

 

 

Обещанието на енергийния ни министър пред американците за разнообразяването на доставките на природен газ идва след критиките на САЩ срещу България заради т.нар. „Балкански поток“. Само преди две седмици зам.-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл коментира, че САЩ са против втората линия на „Турски поток“ през страната ни.

 

 

 

В съобщението на ресорното министерство от САЩ пише, че според Петкова от цялото потребление на природен газ в страната – 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ. За тези дотавки обаче трябва да е изградена газовата връзка с Гърция, която по план трябва да влезе в експлоатация до края на тази година.
По думите ѝ България и САЩ имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ, а нашата страна е решена да продължи да работи в посока на диверсифициране на източниците и маршрутите.
През месец юни миналата година България получи своите първи доставки на американски втечнен природен газ. За миналата година доставките на LNG за България са в размер на близо половин млрд. кубични метра. „Това е важна стъпка за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ не само в България, но и в региона“, каза Петкова.
В началото на тази година кабинетът прие решение България, чрез „Булгартрансгаз“ ЕАД, да придобие 20 на сто в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Това е поредна стъпка за  реализиране на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в Централна и Източна Европа.
Днес в Хюстън българските енергийни компании ще се срещнат с производители на втечнен природен газ, за да обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничество в тази област.
По време на срещата със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес министър Петкова очерта напредъка по ключовите за България инфраструктурни проекти, сред които и изграждането на междусистемна газова връзка Гърция-България.
„От стратегическо значение е запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа“, подчерта тя. По думите на Петкова за осъществяването на тази цел България развива своята националната газова инфраструктура и успоредно с това у нас вече функционира газова борса.
Гласове

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024