Бедствия

Предупреждават да не се изнася нищо от коритото на р. Марица! Ето какво е отровило рибата… СНИМКИ

Предупреждават да не се изнася нищо от коритото на р. Марица! Ето какво е отровило рибата… СНИМКИ

 

мленки20c17f6f30a51321d32c9d4633e99deb

 

Стотиците умрели риби, които изплуваха в събота сутринта от река Марица край селата между Стамболийски и Пазарджик, са били отровени от агресивен химичен разтворител с високо съдържание на сода каустик. Тази скандална версия лансират природозащитници и рибари.

 

 

Екокатастрофата е причинена от пазарджишката фирма „Екоинвест”, която преработва пластмаса. Предприятието има около 10% пазарен дял на отпадъчните опаковки в България и работи като контрагент на „Метро”, „Била”, „Кауфланд” и „Кока кола”.

 

 

 

Заради това екоактивистите се съмняват, че истината за отровената риба може да бъде потулена. Прокуратурата води разследване и извършва процесуално- следствени действия. Част от рибите вече са предадени за изследване в специализирана лаборатория и са назначени експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата.

 

 

 

Пред Би Ти Ви областния управител на Пловдив Даниела Каназирева обяви, че първоначалните данни от разследването сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. „мленки” от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения.

 

 

„Най-важното е, че вчера следобед излязоха пробите, че не е налице цианид. Отчитат се пестициди, проверките продължават, а окончателните резултати още не са готови”, каза Даниела Каназирева. Подобно мнение изрази вчера и директорът на инспекцията по околна среда в Пазарджик Костадин Гешев.

 

 

Властите многократно предупредиха жителите на населените места в никакъв случай да не събират или консумират под каквато и да било форма мъртвата риба, защото е възможно това да застраши здравето им.

 

 

Екоактивисти обаче изразяват съмнение, че отровената риба е погълнала остатъци от пластмаса. „Тъй наречените мленки няма как да умъртвят 10 килограмови сомове, това всеки риболовец го знае. Рибата е отровена със сода каустик.

 

 

Предприятието „Екоинвест” изкупува стари пластмасови бутилки и ги рециклира на тъй наречените „мленки”, а за измиването на бутилките ползват натриева основа”, твърдят местните природозащитници.

 

Вчера властите нахлуха в предприятието „Екоинвест“. От пазарджишката фирма твърдят, че не са виновни за отровената риба в река Марица

 

 

Според тях е възможно рибата да е отровена и от изпусната отрова от хвостохранилище до река Тополница в района на село Юнаците. Количеството на мед, манган и алуминий в реката- приток на Марица често пъти надвишава нормата над 500 пъти, алармирали са многократно от риболовен клуб „Балканка”.

 

 

Първи замърсяването на реката констатират рибари от Стамболийски, които подават сигнал на телефон 112. Течът на вредни вещества е от фирма, която се занимава с преработка на отпадъци и събиране на вторични суровини. Потърсихме управителя за коментар, но без резултат.

 

 

“Нека се избягва уловът и консумацията на риба от река Марица”, призова зам.-кметът на Стамболийски Любомир Марков.

 

 

 

ВиК – Пловдив ограничи водовземането от две помпени станции заради възможното отравяне на река Марица. От там заявиха, че няма пряка опасност за качеството на питейната вода, но са взети превантивни мерки. Пробите, които се взимат от питейната вода, се изследват в сертифицираната лаборатория.

 

 

Лупа БГ, Глас БГ

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023