Криминално

Прокуратурата: Спечелилите големи награди от лотариите на Божков не са реални хора

Прокуратурата: Спечелилите големи награди от лотариите на Божков не са реални хора

spechelilite-lotariiata-bozhkov-ne-sa-225

 

 

По 10 хил. лв. на ден подкуп на член на Комисията по хазарта предлагал Васил Божков, разкриха от прокуратурата пред медиите. Парите били предлагани, за да може въпросният чиновник да внася предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества.

 

 

От обвинението стана ясно, че бизнесменът е ръководил Организирана престъпна група за изнудване, данъчни престъпления, пране на пари, подкупи, за което има 7 обвинения. По данни на държавното обвинение Васил Божков е укрил данъци в размер на над половин милиард лева.

 

 

„Събрани са множество доказателства и подължават да се извършват действия по разследването, предстои повдигане и на други обвинения“, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

 

„Липсва огромната сума от над половин милиард, която е коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години“, изчисли тя. „Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи възможности“, отчете Милева.

 

 

Това е най-мащабната операция до момента, обобщи вътрешният министър Младен Маринов. Всички правораздавателни органи работят в синхрон, бе неговата оценка.

 

 

 

Срещу хазартния бос Божков, главен акционер в „Държавната лотария“, са повдигнати множество обвинение. Той е обвинен, че от 2014-а до този момент е организирал и ръководил престъпна група, създадена с користна цел, извършвала престъпления по принуда, изнудване, длъжностни престъпления, подкупи пране на пари, данъчни престъпления и др.

 

 

 

Обвинения са повдигнати срещу общо пет души, от които Божков и още трима не са в страната. Те са обявени за международно издирване заради задочните обвинения. Петият обвинен е бивш служител на Държавната комисия по хазарта, който е участвал в престъпната група, и е обвинен по още две обвинения за съвместни престъпления съвместно с Божков. По първоначални данни, става дума за бивш директор на ДКХ Огнемир Митев. Той е арестуван, като мярката му за задържане е удължена до 72 часа и ще бъде искан постоянен арест от прокуратурата.

 

 

Васил Божков продължава да бъде в неизвестност. Според разследващите обвиняемият се намира в чужбина, а самият Божков заяви, че се страхува да се завърне у нас заради заплахи за живота му.

 

 

 

Наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов подчерта, че държавното обвинение разполага с данни, че част от дружествата на бизнесмена не са разполагали с активи, достатъчни да изплащат печалбите, предвидени в лотарийните игри. Нещо повече – голяма част от лицата, които са били представяни за спечелили печалба, не са реално съществуващи, според прокуратурата.

 

 

 

Междувременно стана ясно, че съпругата на Васил Божков е арестувана. Елена Динева е обвинена в помагачество в престъпната група, ръководена от хазартния бос. Новината потвърди и самият Божков пред бТВ, който избяга от България и е обявен за международно издирване.

 

Глас БГ

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024