Русия

Путин иска референдум за промени в конституцията, която да е над международното право

Путин иска референдум за промени в конституцията, която да е над международното право

epa08129624 Russian President Vladimir Putin presents his annual address to the Federal Assembly at the Manezh Central Exhibition Hall in Moscow, Russia, 15 January 2020. About 1,300 people including lawmakers of Russian two-chamber parliament, Government members, heads of the Constitutional and Supreme courts, and regional governors, were invited to attend the event. About 900 Russian and foreign journalists were accredited to cover the event.  EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

 

 

Руският президент Владимир Путин направи ежегодното си обръщение към Федералното събрание (двете камари на руския парламент – Държавната дума и Съвета на федерацията).

 

 

Обръщението се прави за първи път в началото на годината, както подчерта Путин, като по думите му го е сторил, за да може „бързо да се пристъпи към решаването на важни национални проблеми„.

 

 

 

Той настоя, че няма нужда от нова конституция, но предложи някои промени на съществуващия основен закон.

 

 

 

Той каза, че бил съгласен с идеята, че трябва да се наложи твърдо ограничение от два мандата за президента, но добави, че не смятал, че това е „основен“ въпрос. През последните седмици имаше спекулации, че конституционната разпоредба за два „последователни“ президентски мандата, която позволява на президента да бъде начело на държавата повече от два мандата, ще бъде премахната.

 

Путин предложи да се забрани на руските депутати, премиери, губернатори и други ключови държавни служители да имат чуждо гражданство или разрешение за пребиваване.

 

 

 

Руският държавен глава също така предложи да се ограничат правомощията на президента да назначава членове на правителството и да се увеличи властта на парламента в това отношение. Идеята му е президентът да не може да отхвърля избраните от парламента кандидати.

 

 

 

Владимир Путин обаче настоя, че Русия трябва да остане „силна президентска република„, като президентът да може да освобождава премиера и неговите заместници, оставайки главнокомандващ на армията и продължавайки да упражнява голям контрол над съдебната система.

 

 

 

Руският президент смята, че конституцията трябва да има приоритет пред международното право и международните закони, когато те противоречат на руското законодателство.

 

 

 

Той предложи провеждането на национален референдум за промените в руската конституция, като от Централната избирателна комисия тутакси обявиха, че всенародното допитване може да се проведе още през тази година.

 

 

Руското правителство подава оставка, съобщава премиерът на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

 

Дмитрий Медведев счита за правилни обявените от президента предложения за изменение на Конституцията за оставка на правителството в сегашния състав. Той каза това по време на среща между президента Владимир Путин и кабинета.

 

 

„Тези промени, когато бъдат приети, ще внесат значителни промени не само в редица членове на конституцията, но и като цяло в баланса на властта, изпълнителната власт и законодателната.

 

 

„В този контекст очевидно е, че ние, като правителството на Руската федерация, трябва да предоставим на президента на страната ни възможността да вземе всички необходими решения и при тези условия считам, че това е било правилно в съответствие с Конституцията на Руската федерация, правителството на Руската федерация в сегашния си състав подаде оставка.

 

 

 

Нюз БГ

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024